Βαθμολογία

52χρονη κοιμάται σε παγκάκι

Η μορφή της, τα ρούχα της και ο τρόπος ομιλίας της δείχνουν... ευγενική καταγωγή. Η ίδια όμως περιφέρεται στους δρόμους με το δισάκι της με τα λιγοστά υπάρχοντά της και κοιμάται σε παγκάκι στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Όταν η νύχτα πέφτει, βάζει το στρώμα, το μοναδικό από τα υπάρχοντά της, στο προαύλιο στο μικρό εκκλησάκι του Απόστολου του Νέου, απέναντι από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και κουρνιάζει εκεί μέχρι να ξημερώσει.

Η 52χρονη, που κατά δήλωσή της κατάγεται από την Αθήνα, εμφανίστηκε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου. Κάτοικοι της περιοχής, παραξενεύτηκαν από την πολύωρη παρουσία της κατά τ' άλλα κομψής κυρίας στον δρόμο και δεν το πίστευαν όταν την είδαν να κοιμάται σε παγκάκι. Κάποιοι την πλησίασαν, της πρόσφεραν φαγητό και χρήματα.

Περίοικοι ήταν εκείνοι που ειδοποίησαν τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, αναφέροντας το περιστατικό με την άστεγη 52χρονη. Χθες το πρωί, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, μαζί με ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό, πήγαν στον Άγιο Κωνσταντίνο και ήρθαν σε επαφή με την 52χρονη, που περιφερόταν έξω από το μικρό εκκλησάκι.

«Είναι μια περιποιημένη γυναίκα που δείχνει να έχει καλές ρίζες», σχολίασε η κ. Μορφογιάννη. Η 52χρονη δεν δέχθηκε να αποκαλύψει για το πώς βρέθηκε ξαφνικά χωρίς εισοδήματα στον δρόμο. Το μόνο που κατάφεραν να της αποσπάσουν η κοινωνική λειτουργός και η ψυχολόγος, είναι ότι ο γιος της την έδιωξε από το σπίτι λόγω προσωπικών διαφορών. Ο ίδιος έχει και ένα ανήλικο παιδάκι να φροντίζει και φέρεται να μην είναι σε θέση να παρέχει τα απαραίτητα σε όλη την οικογένεια.

Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη, η 52χρονη βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς σοκ επειδή έμεινε ξαφνικά άστεγη. Της πρότεινε να περάσει από εξετάσεις στο νοσοκομείο, όπως προβλέπεται, και στη συνέχεια να ενταχθεί σε έναν από τους δύο ξενώνες αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος Βόλου.

Η 52χρονη αρνήθηκε κατηγορηματικά στην αρχή. « Προτιμώ να είμαι έξω. Θέλω δικό μου σπίτι. Έχω να βάλω μέσα τα έπιπλά μου», φέρεται να είπε στο κλιμάκιο του Δήμου Βόλου που την επισκέφθηκε για να την βοηθήσει.

Της εξήγησαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό και προσπάθησαν να την πείσουν να δεχθεί να μπει στον ξενώνα. Άρχισε να ρωτά πώς είναι τα δωμάτια στους ξενώνες, αν οι ξενώνες είναι μικτοί... Σήμερα, θα απαντήσει αν τελικώς δέχεται τη βοήθεια που της προσφέρουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να μπορέσει να ορθοποδήσει και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της.

Εφ. Ταχυδρόμος (Ελένη Χάνου)