Βαθμολογία

Συνεργασία Κίνας - Νότιας Κορέας για επίλυση της κρίσης

Για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και την ένταση στην κορεατική χερσόνησο συζήτησαν σήμερα στην πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία ο Κινέζος πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και ο νέος φιλελεύθερος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο Μουν έθεσε ως στόχο των δύο χωρών την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων που πηγάζουν από την προκλητική συμπεριφορά της Πιονγκιάνγκ και το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον πρόεδρο Μουν πως το Πεκίνο επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Κορέας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο.

Τόνισε επίσης ότι το πυρηνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσω συνομιλιών, οι οποίες είναι προς το συμφέρον όλων. Η Κίνα παρά την οργή της και παρά την υπογραφή της στις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, παραμένει ο σημαντικότερος οικονομικός και διπλωματικός υποστηρικτής του απομονωμένου κράτους.

Το Πεκίνο έχει όμως τα δικά του θέματα και με τη Σεούλ καθώς αντιτίθεται σθεναρά στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού THAAD στη Νότια Κορέα, λέγοντας ότι η ανάπτυξή του θα απειλήσει την ασφάλεια της Κίνας και ότι δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.

πηγή: skai.gr