Βαθμολογία

Πολιτική αγωγή στη δίκη της Depuy

Παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης έως και 35% σε ορθοπεδικά είδη της εταιρείας DePuy δήλωσαν οι εκπρόσωποι των 114 δημοσίων νοσοκομείων της χώρας (μεταξύ των οποίων και της Λάρισας) που φέρονται να υπέστησαν ζημία που αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίκη διεκόπη πριν ουσιαστικά ξεκινήσει εξαιτίας του "ιού" της έλλειψης αιθουσών ικανών να καλύψουν δίκες με τόσο μεγάλες ανάγκες χωρητικότητας και θα επαναληφθεί στις 26 Μαΐου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Τεράστια υπερκοστολόγηση

Υπό κατηγορία βρίσκονται στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της "DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών", επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων. Συνολικά, τα 24 αυτά πρόσωπα φέρονται, από το 2000 μέχρι και το 2006, να συνήργησαν, να δωροδόκησαν ή να δωροδοκήθηκαν σε 114 νοσοκομεία, ώστε να προωθηθούν τα ορθοπεδικά προιόντα της εταιρίας. Η συνολική ζημία αγγίζει (με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης) τα 11.593.452,80 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως εκτιμάται από τις Αρχές, τα ορθοπεδικά είδη πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35% και από αυτό το ποσό οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού, ο οποίος εκτός από τις "αμοιβές'" του φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος, όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη ύψους, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο και διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο.

Η πρώτη καταδίκη

Η πρώτη καταδίκη για το σκάνδαλο ήρθε πάντως στα τέλη Μαρτίου, καθώς πραγματοποιήθηκε (αφού είχε διαχωριστεί από την δίκη της Αθήνας) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη 3 πανεπιστημιακών γιατρών. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ποινές - πολυετούς - κάθειρξης από 11 έως 14 έτη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή τους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία "Ιπποκράτειο", "Παπανικολάου" και "Γεννηματάς", κατά την περίοδο 2000 - 2006, ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ, ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να επωφελήθηκαν με 1.500.000 ευρώ.

Παναγιώτης Στάθης Capital.gr