Βαθμολογία

Νέο «όχι» στην έκδοση των Τούρκων

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρέθηκαν στη χώρα μας, αμέσως μετά τα γεγονότα με το πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι στη γειτονική χώρα.

Με την απόφασή του το Συμβούλιο Εφετών δέχθηκε την εισαγγελική εισήγηση, η οποία αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών.

Η νέα απόφαση του Συμβουλίου Εφετών περί μη έκδοσης των τριών αξιωματικών, ήρθε την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν πως παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτηση και των οκτώ αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου. Τώρα, όπως είχε υποστηρίξει στην πρότασή της η εισαγγελέας, ο Άρειος Πάγος έχει ήδη αποφανθεί για την μη έκδοση των δυο Τούρκων στη χώρα τους. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει πως στις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου αναφέρεται πως σε περίπτωση έκδοσης θα επιδεινωθεί η θέση των Τούρκων αξιωματικών.

«Υπάρχει ενδεχόμενο να συλληφθούν και να δικαστούν από δικαστήρια, χωρίς τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να δεχθούν απάνθρωπη συμπεριφορά, υπστερα δε και τις διακηρύξεις για επαναφορά της θανατικής ποινής» ανέφερε η εισαγγελέας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί η αίτηση έκδοσής τους.

Από την πλευρά τους οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν πως στη χώρα τους τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το δημοψήφισμα. Ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια.