Βαθμολογία

Παραίτηση Τσακαλώτου ζητούν ΝΔ & ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει ομαδικά πυρά εναντίον της πλειοψηφίας, ζητώντας την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών.

Για προσπάθεια «ομίχλης» γύρω από τα επικείμενα μέτρα κατήγγειλε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Καυτηρίασε παράλληλα τα λεγόμενα αντίμετρα, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται μόνο στη «σφαίρα του απολύτως φαντασιακού» και βάλλοντας εναντίον αμφότερων κυβέρνησης και Θεσμών, τόνισε ότι «ανάπτυξη με ληστρική επιδρομή στις τσέπες των πολιτών δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ίδιος κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τηρήσει τη δέσμευσή του για παραίτηση εάν μειωθεί το αφορολόγητο, σχολιάζοντας δηκτικά: «Αναμένουμε να πράξει αυτό που υποσχέθηκε, γιατί εδώ μέσα δεν είμαστε φιλολογικός σύλλογος, είναι Βουλή κι ο καθένας έχει ευθύνη για όσα λέει, υπόσχεται και δεσμεύεται».

Στο «κάδρο» έβαλε τον Υπουργό Οικονομικών και ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέροντας σκωπτικά: «μόνο οι 152 βουλευτές της πλειοψηφίας θα στηρίξουν τη συμφωνία. Δεν υπάρχουν 153 γιατί ο κ. Τσακαλώτος θα παραιτηθεί. Είχε πει πως αν πέσει το αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί. Τώρα δεν έχει λοιπόν παρά να παραιτηθεί». Ο ίδιος χαρακτήρισε «Νέμεση» για την κυβέρνηση την ενδιάμεση συμφωνία, τονίζοντας ότι αυτή έκλεισε την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

«Δύο μνημόνια σε δύο χρόνια; Είστε ο Χάρι Πότερ των Μνημονίων. Κάνατε παγκόσμιο ρεκόρ. Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο Τσίπρα- Καμμένου και σας ζητούμε με το μαγικό ραβδάκι όπως το φέρατε να το εξαφανίσετε», σχολίασε ειρωνικά ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, συνεχίζοντας τη σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης.

Και το «σφυροκόπημα» δεν είχε τέλος. «Τα μέτρα δεν είναι το εξιτήριο από το Μνημόνιο όπως λέει ο πρωθυπουργός, αλλά το πιστοποιητικό θανάτου στα εργατικά δικαιώματα», υπογράμμισε ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, ενώ αναφερόμενος στα περιβόητα αντίμετρα τα χαρακτήρισε ως «χρυσόσκονη» για την επικείμενη «αντιλαϊκή επίθεση».

Για ισοπέδωση της κοινωνίας έκανε λόγο ο Γιάννης Λαγός από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων σχολίασε πως ο λαός γνωρίζει ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.

Των κυβερνητικών επιλογών και της στρατηγικής που ακολουθεί στη διαπραγμάτευση, ανέλαβε να υπεραμυνθεί ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας ότι με την ενδιάμεση συμφωνία «το μαρτύριο κλείνει».

Ο ίδιος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «σύγχυση» και «πανικό» επειδή όπως είπε «έκλεισε η συμφωνία και η αξιολόγηση» και βάζοντας στο κάδρο αποκλειστικά τη ΝΔ, τόνισε: «Ο λαός δεν ξεχνάει. Θα έρθει στο τέλος της τετραετίας η ώρα των εκλογών και θα κριθούμε όλοι. Τώρα η κυβέρνηση θα αρχίσει μια νέα προσπάθεια γιατί στόχος είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και να μειώσουμε όσο γίνεται τις εξαρτήσεις, τις επιβολές και τις απαιτήσεις όλων αυτών των περίφημων δανειστών. Η κυβέρνηση ασχολείται με την Ελλάδα εσείς ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός». Ο κος Κουρουμπλής πάντως ομολόγησε τόσο την περικοπή των συντάξεων όσο και τη μείωση του αφορολόγητου, αποποιούμενος ωστόσο την πατρότητα των μέτρων από την κυβέρνηση.

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, επιστρέφοντας στον Νίκο Δένδια την κατηγορία περί δημιουργίας ομίχλης και επιμένοντας ότι το πακέτο των μέτρων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

πηγή: skai.gr