Βαθμολογία

Βαφτίζουν τουρκικές τις «γκρίζες ζώνες»

Το φάντασμα της εθνικιστικής πλειοδοσίας επιστρέφει δυναμικά πάνω από την κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, ρίχνοντας ξανά «γκρίζες» σκιές στο Αιγαίο μέσα σε ένα μπαράζ από προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ποιος είναι εκείνος που διεκδικεί περισσότερα ελληνικά νησιά; Η κεμαλική αντιπολίτευση του Κ. Κιλιτσντάρογλου ή μήπως η ισλαμική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Το ερώτημα είχε τεθεί υπό μορφή εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία τους μήνες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, τότε που ο Ερντογάν επιχειρούσε να πάρει με το μέρος του τους εθνικιστές ψηφοφόρους (πράγμα που τελικώς δεν κατάφερε).

Το ίδιο ερώτημα, ωστόσο, πλέον επιστρέφει στο προσκήνιο υπό μορφή ανθελληνικής απειλής, στον απόηχο ενός οριακού δημοψηφίσματος που κρατά τα χαρακώματα ανοιχτά στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Στα ΜΜΕ

Μιλώντας στα τουρκικά μίντια, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, διακήρυξε ότι «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία, είναι τουρκικό έδαφος».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο συγκεκριμένο θέμα «θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις», ενώ επιτέθηκε και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο, με την κατηγορία ότι τόλμησε να επισκεφθεί το Αγαθονήσι την ημέρα του Πάσχα. «Είναι ακραίο να λέγεται κάτι τέτοιο, ειδικά από έναν υπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ευρώπη», σχολιάζει διπλωματική πηγή στο «Εθνος».

Περίπου 48 ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, είχε κι εκείνος επιτεθεί στον κ. Καμμένο, διαμηνύοντας μάλιστα ότι η Αγκυρα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα» ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι. Τσελίκ και Ισίκ αναφέρονται μεν στα Δωδεκάνησα, με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στο εσωτερικό και την κεμαλική αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνος που έθεσε πρώτος «θέμα Αγαθονησίου» τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία ήταν η κεμαλική εφημερίδα «Sozcu».

Για την ιστορία, τα Δωδεκάνησα (συμπεριλαμβανομένου του Αγαθονησίου που αποτελεί το βορειότερο άκρο τους) παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. «Μιλάμε για ελληνικό έδαφος, για κατοικημένο νησί», σχολιάζει κυβερνητική πηγή στο «Εθνος».

Σκληρή ανακοίνωση

Οσο για την επίσημη ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, αυτή ήρθε χθες μέσω σκληρής ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.

Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας», σημειώνει σε υψηλούς τόνους το ελληνικό ΥΠΕΞ, εστιάζοντας μάλιστα και σε έναν ανησυχητικά αλγεινό συμβολισμό. «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι αυτήν τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το θέμα της Τουρκίας πρόκειται να βρεθεί, μάλιστα, στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Μάλτα αύριο.

Ο «ήπιος»

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, όντως ξεχωρίζει (ή τουλάχιστον ξεχώριζε το περασμένο διάστημα) ως ένας από τους πιο ήπιους και «ανοιχτούς» προς την Ευρώπη υπουργούς του Ερντογάν.

Με τις ευρωτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται ωστόσο σήμερα στο ναδίρ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι όποιες μετριοπαθείς φωνές στον βωμό ενός νέου κύκλου εθνικιστικής πλειοδοσίας στη γείτονα. Η Αθήνα δεν περίμενε να αλλάξει κάτι δραματικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα.

Το όλο πλαίσιο, ωστόσο, των τελευταίων εξελίξεων, από τις 16 Απριλίου και μετά, «κρατάει τους Τούρκους νευρικούς», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (που ενισχύει τις πολιτικές κόντρες στο εσωτερικό), η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να επαναθέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης (όπως την περίοδο 1996-2004), αλλά και η πρόσφατη (νέα αλλά αναμενόμενη) απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης κατά της έκδοσης των τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, δημιουργούν ως εξελίξεις ένα πλέγμα γενικότερης έντασης.

Οι κεμαλιστές

Μέσα σε όλα αυτά, οι κεμαλιστές επιλέγουν να κρατούν στην τουρκική επικαιρότητα «το θέμα των ελληνικών νησιών» ως μορφή κριτικής προς τον Ερντογάν. Και το εθνικιστικό ντελίριο συνεχίζεται στον δρόμο προς τις επόμενες (πιθανόν πρόωρες) εκλογές στη γείτονα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
EΘΝΟΣ