Βαθμολογία

Τόμσεν: «Θα πάρει πολλά χρόνια ακόμη...»

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Πολ Τόμσεν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το πλεόνασμα και το χρέος το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, την Παρασκευή (21/4), ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου δήλωσε πως επαφίεται τους Ευρωπαίους εταίρους αν θα βρουν φόρμουλα να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου.

«Θα πάρει πολλά χρόνια για την Ελλάδα να επαναφέρει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα. Θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα συμμετάσχουμε εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές όσο και για το θέμα του χρέους», πρόσθεσε και τόνισε: «Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα». Όπως εξήγησε οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι: «Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι:

Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Υπογράμμισε πως «η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ηδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία» για να προσθέσει: «Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Εχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα. Καταλαβαίνω ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα».

Ο Τόμσεν στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, παραδέχθηκε πως ήταν πολύ υψηλότερο απ' ότι ανέμενε το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% κόβοντας από εδώ και από εκεί, αλλά δεν μπορεί να το κάνει και παράλληλα η οικονομία να αναπτύσσεται. Αυτό είναι το θέμα τόνισε», είπε και συμπλήρωσε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση».