Βαθμολογία

Oύτε καν τιμωρία έδρας για Ολυμπιακό

Ποια αφαίρεση έξι βαθμών, ούτε καν ποινή κεκλεισμένων των θυρών δεν προκύπτει για τον Ολυμπιακό από τα στοιχεία και την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης του ημιτελικού της Μ. Πέμπτης με την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής (21/4) στα γραφεία της ΕΠΟ.

Οι «ερυθρόλευκοι» με αυτό το κατηγορητήριο και πλέον με τα όσα ειπώθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να τιμωρηθούν μόνο με πρόστιμο, όπως δηλαδή έχει συμβεί σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν όταν ασκήθηκε βία κατά αξιωματούχων αγώνων. Υπάρχουν, εξάλλου, τρία χαρακτηριστικά δεδικασμένα με Ατρόμητο - Σπανό (φέτος στο ματς με τον Ολυμπιακό), με Παναθηναϊκό - Αλαφούζο (πέρσι στον αγώνα με την Ξάνθη) και την περίπτωση ΑΕΚ - Μελισσανίδη (πέρσι σε αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό), που υπήρξε και απαλλαγή! Μάλιστα και οι τρεις αυτές... προϊστορίες ήταν βαρύτερες ως προς τα αποδεικτικά στοιχεία, αφού είχαν καταγραφεί πολλά στα Φύλλα Αγώνων.

Στο πάρκο Γουδή μαζεύτηκε κόσμος και κοσμάκης, ενώ υπό τον φόβο των… Ιουδαίων υπήρξε ολόκληρη αστυνομική κινητοποίηση (μέχρι και κλούβα με μια διμοιρία των ΜΑΤ), αλλά εν τέλει δεν συνέβη το παραμικρό με εξαίρεση μια μικρή λεκτική ένταση μεταξύ Σάββα Θεοδωρίδη - Βασίλη Δημητριάδη - Περικλή Λασκαράκη προ της εκκίνηση της εκδίκασης από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ. Ο τελευταίος ήταν και το πρόσωπο, που πολλοί περίμεναν να πει πράγματα και θάματα, να «κάψει» τους «ερυθρόλευκους» και να μετατραπεί σε πρόσωπο κλειδί.

Στην πραγματικότητα όμως, ο… θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Ο Λασκαράκης, ο οποίος ήταν ο β’ παρατηρητής αγώνα στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ δεν τα πήγε καλά.

Ο παράγοντας από την ΕΠΣ Θεσσαλίας, εκτέθηκε και εξέθεσε όσους τον επέλεξαν, αφού κατέθεσε ως μάρτυρας του ΠΑΟΚ (αυτό σημαίνει πως αν η Πειθαρχική Επιτροπή απορρίψει την πρόσθετη παρέμβαση των Θεσσαλονικέων) και η κατάθεση Λασκαράκη θα πάει στα… σκουπίδια.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Λασκαράκης, αφενός δεν επιβεβαιώθηκε από κανέναν άλλον αξιωματούχο για τα όσα υποστήριξε και αφετέρου «προδόθηκε» από τη… γλώσσα του σώματος του. Ίδρωνε, έδειχνε πολλές αμήχανος, κοκκίνιζε και κάποια στιγμή (αν και δεν είχε περάσει ούτε ένα δεκάλεπτο) ζήτησε να καθίσει κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του. Κινήσεις, που κατά τους ειδικούς λένε πολλά περισσότερα απ’ όσα η φωνή.

Βέβαια, υπό άλλες συνθήκες ο Λασκαράκης θα μπορούσε να θεωρεί… κεραυνός για τον κατηγορούμενο Ολυμπιακό. Υποστήριξε ότι έφαγε κλωτσιές, δέχθηκε τραβολογήματα στη γραβάτα του από ανθρώπους του Ολυμπιακού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δέχθηκε… πέσιμο από περίπου δέκα άτομα (δεν κατονόμασε κανέναν από τους παράγοντες των Πειραιωτών αναφέροντας μόνο ότι είχαν κόκκινες φόρμες) και επιπρόσθετα δήλωσε ενώπιον των τακτικών δικαστών ότι φοβήθηκε μέχρι και για τη ζωή του!

Ωστόσο, ξύλο προς τον Λασκαράκη (πέρα από κάποια συνηθισμένα «γαλλικά») δεν αναφέρει πουθενά στην έκθεση του ο α’ παρατηρητής του αγώνα Θεμιστοκλής Βαλσαμής και ακόμα χειρότερα για τον μάρτυρα του ΠΑΟΚ, αν και τόνισε και ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής πως ήταν μπροστά την ώρα που δέχθηκε την επίθεση στην ανάπαυλα του ημιχρόνου!

Καμία αναφορά για χτύπημα δεν υπάρχει όμως, για τον Λασκαράκη, ούτε στην έκθεση του παρατηρητή της ΔΕΑΒ, ούτε καν στις εκθέσεις της αστυνομίας. Είναι δηλαδή σαν ο Λασκαράκης να ήταν μόνος την ώρα που τον χτυπούσαν και έτσι δεν τον είδε κανείς…

Και βέβαια υπάρχει και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό. Ο Λασκαράκης υποστήριξε ότι πέρασαν 3-4 λεπτά αφότου μπήκε στον προθάλαμο των αποδυτηρίων όταν δέχθηκε το ντου των ανθρώπων των γηπεδούχων, όταν στην έκθεση του ο α’ παρατηρητής αγώνα αναγράφει ότι υπήρξε λεκτική επίθεση προς τον β’ παρατηρητή κατά την είσοδο του στο χώρο, δηλαδή αμέσως…

Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι η επιλογή Λασκαράκη ως μάρτυρα κατηγορίας δεν ήταν και η πλέον ενδεδειγμένη, αφού δεν κατάφερε να αποφύγει τις αντιφάσεις, παρά του ότι αναφέρθηκε πως είναι και δικηγόρος στο επάγγελμα. Και πραγματικά δεν ήταν λίγες οι φορές, που ζορίστηκε απαντώντας μονολεκτικά «δεν ξέρω», «δεν μπορώ», όταν του έθεσαν συγκεκριμένα και εύστοχα ερωτήματα οι συνήγοροι του Ολυμπιακού Βασίλης Δημακόπουλος και Αργύρης Λίβας.

Βέβαια, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ είχαν δικαίωμα να παρουσιάσουν μόνο έναν μάρτυρα, αλλά προφανώς και ο Βασίλης Δημητριάδης από την ΑΕΚ, που ήρθε μετά από εξώδικη πρόσκληση του «Δικέφαλου του Βορρά» να έλεγε κάτι καλύτερο…

Είναι όμως γεγονός, ότι η «Ένωση» δεν είχε κάτι να πει και προφανώς δεν είχε κάποιο παράπονο, αφού σε διαφορετική περίπτωση είναι σαφές ότι θα υπήρξε σχετική καταγγελία κατά του Ολυμπιακού ως άμεσα θιγόμενη. Έτσι οι άνθρωποι της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ έμειναν σιωπηλοί και απλοί θεατές της εκδίκασης του Ολυμπιακού.

Από την πλευρά των «ερυθρολεύκων» απολογήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννης Βρέντζος, ο οποίος τόνισε ότι δεν είδε κάποιο τραυματισμό αστυνομικού (όπως υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ) και ούτε απώθηση ή εξύβριση στον Λασκαράκη. Αντιθέτως παραδέχθηκε την «καθιερωμένη» μικροένταση μεταξύ παραγόντων των δύο ομάδων στο φινάλε του ματς με γκρίνια προς τους διαιτητές εκφράζοντας την απορία του για το βαθμό βίας, που χρησιμοποιήθηκε από τα ΜΑΤ χωρίς ουσιαστικό λόγο και αιτία.

Η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ αναμένεται από τη Δευτέρα 24 Απριλίου και μετά, καθώς την ίδια ημέρα και μέχρι τις 11 το πρωί τόσο η πλευρά του Ολυμπιακού όσο και του ΠΑΟΚ έχουν περιθώριο να καταθέσουν υπομνήματα.

a-sports.gr