Βαθμολογία

Στουρνάρας: «Κλείστε την αξιολόγηση»

Καμπανάκι κινδύνου από τον Γιάννη Στουρνάρα για τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις. Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε να κλείσει εδώ και τώρα η β' αξιολόγηση διότι διαφορετικά «ίσως θα είναι πολύ αργά».

«Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά» ήταν το ακριβές απόσπασμα της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη.

Οο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι το καίριο ζήτημα σήμερα είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018. «Αυτή η προτροπή απευθύνεται, τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση, όσο και προς τους εταίρους της, προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση. Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, δεν νοείται, μετά τις τόσες προσπάθειες και την ήδη επιτευχθείσα προσαρμογή, αποτυχία», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας επιμέρισε την ευθύνη για το ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση σε όλα τα μέρη. «Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οφείλεται σε όλα τα μέρη. Και στους εταίρους και σε εμάς. Ενδεχομένως να είναι τακτική των δανειστών αλλά πλέον έχουμε την εμπειρία να την αποκρούσουμε» σημείωσε υπογραμμίζοντας «Δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή αποτυχία.

Κι αυτό γιατί όπως σημείωσε «η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη για τους κυβερνώντες απ΄ό,τι ήταν στο παρελθόν». Σε ότι αφορά στο ανοικτό θέμα των προληπτικών μέτρων ο διοικητής της ΤτΕ έθεσε στο τραπέζι ως συμβιβαστική λύση τον αντίστροφο κόφτη.

« Να τους πούμε "θέλετε προληπτικά μέτρα για το 3,5%. Πολύ ωραία. Με αντίστροφο κόφτη όμως. Ότι θα αρθούν τα μέτρα αμέσως μόλις φανεί ότι πιάνονται οι στόχοι» ανέφερε σχετικά.

Διαφωνώ με το ΔΝΤ δεν καταρρέει η ελληνική οικονομία

Ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζοντας πως δεν έστειλε επιστολή στο ΔΝΤ αλλά με θεσμικό τρόπο εξέφρασε τις προτάσεις του διαφώνησε με την ανάλυση του Ταμείου «Δεν καταρρέει η ελληνική οικονομία. Είναι λάθος του ΔΝΤ Συμφωνώ ότι είναι ξεπερασμένη η ανάλυση του ΔΝΤ» σημείωσε.

Μείωση αφορολόγητου με μείωση φορολογικών συντελεστών και εξαιρέσεις

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το μείγμα πολιτικής γίνεται υφεσιακό αν υπάρχει υπερβολική φορολόγηση. Η ΤτΕ έχει μιλήσει πολλές φορές ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι δυσανάλογα υπέρ της φορολογίας και λιγότερο υπέρ της μείωσης δαπανών.

Ο κ. Στουρνάρας έθεσε και τις προϋποθέσεις για την μείωση του αφορολόγητου

«Δεν θεωρώ ανάθεμα τη μείωση αφορολόγητου αρκεί να εξαιρέσουμε οικογένειες με παιδιά. Να βάλουμε με αριθμό τέκνων. Αλλά να ζητήσουμε και μείωση φορολογικών συντελεστών»σημείωσε.

Σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών είπε «Πόσοι οργανισμοί εποπτεύονται από δημόσιο τομέα; Να δούμε πως δίνονται επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις σε Τοπική αυτοδιοίκηση. Μήπως οι αυτοτελείς πόροι δίνονται αυτόματα. Μήπως θα ήταν καλύτερα η κεντρική διοίκηση να χρηματοδοτήσει τοπική αυτοδιοίκηση με πρότζεκτς και όχι με αυτόματο τρόπο

Η Ελλάδα δαπανά πολλά για την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων

« Δεν θα αποφύγω να μπω σε κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα δαπανά σχετικά πολλά για την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του μίγματος. Το ΔΝΤ με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί χάνει το δίκιο του. Οι συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων είναι συντάξεις» άνέφερε σχετικά ο κ. Στουρνάρας. Και τόνισε «Είτε η μείωση συντάξεων ή κοινωνικών δαπανών ή αύξηση φόρων μειώνουν εισόδημα. Με τη διαφορά ότι η αύξηση φόρων χτυπάει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και μείνει για πάντα εκεί.»

Οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση

Τέλος σε ότι αφορά τις τράπεζες και την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι θα χρειαστούν τα 10 δισ ευρώ που είχαν «κρατηθεί» από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση ο κ. Στουρνάρας ήταν κάθετος «Διαφωνώ με το ΔΝΤ για τα 10 δισ ανακεφαλαιοποίησης. Διαφωνεί η ΕΚΤ δεν προκύπτει από τα στρες τεστς. Η υπόθεση να μπουκώσεις την τράπεζα με κεφάλαιο είναι λάθος. Είναι λάθος άποψη. Κρατικοποιείς πλήρως έτσι τις τράπεζες»

O διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι πλέον δεν είναι «αξιόπιστη απειλή» το Grexit.

«Κανείς δεν το θέλει. Ούτε ο ελληνικός λαός ούτε οι Ευρωπαίοι» σημείωσε και αποδοκίμασε αναφορές στο Grexit από πλευράς γερμανού ΥΠΟΙΚ όταν εκλήθη να τις σχολιάσει. Οσοι θέλουν έξοδο από το ευρώ ας πάνε στη Β. Κορέα να δουν πόσο ωραία θα είναι.

Λίγη ώρα αργότερα με αφορμή και σχόλια βουλευτών για όσους επιθυμούν έξοδο από το ευρώ ήταν κάθετος. «Το να φύγεις από το ευρώ θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα αλλάξουν ισολογισμοί τραπεζών και επιχειρήσεων.Δεν είναι απλή υπόθεση το Grexit, δεν είναι απλή υποτίμηση. Οι υποχρεώσεις μας είναι σε ευρώ. Ούτε να ταξιδεύσουμε δεν θα μπορούμε.θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα. Ας ταξιδέψουν στη Βόρειο Κορέα να δουν πόσο ωραία θα είναι αν το κάνουμε αυτό. θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ανόητο. Στη χειρότερη σας αφήνω να κρίνετε» είπε μιλώντας για όσους προκρίνουν την έξοδο από το ευρώ.

thetoc.gr