Βαθμολογία

Στο 12% ο εθισμός παιδιών στο διαδίκτυο

Στο 12% ανέρχεται το ποσοστό εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο, στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, ενώ γενικότερα, για την σχολική διαφυγή που παρατηρείται στην Ελλάδα (12-13%) ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, αυτός ακριβώς ο εθισμός.

Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν – μεταξύ άλλων – κατά τις εργασίες διημερίδας που ξεκίνησαν σήμερα στο Βόλο, για την θετική και δημιουργική χρήση του διαδικτύου, την οποία διοργανώνουν ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο σε συνεργασία με τους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Μαγνησίας, τα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων και την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου.

Από τα αξιοσημείωτα επίσης, που αναφέρθηκαν, είναι ότι η επαφή των παιδιών με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο ξεκινά πια, από την ηλικία των τριών μόλις ετών, ενώ από την ηλικία των 5-6 ετών παίζουν ήδη διαδικτυακά παιχνίδια.

Σύμφωνα με τη δρ Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρο καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της μονάδας εφήβων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στη Μονάδα Εφήβων έχει αναπτυχθεί το Τμήμα Τεχνολογίας για τα παιδιά που έχουν αιτήματα σε σχέση με τον εθισμό στο διαδίκτυο, την αποπλάνηση, την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, τη χρήση ακατάλληλου περιεχομένου, την πορνογραφία και το παιδοφιλικό περιεχόμενο. Για την τεχνολογία λειτουργεί η γραμμή 80011 και 80015 χωρίς χρέωση και μπορούν να καλούν παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς απ' όλη την Ελλάδα για υποστήριξη.

Η καθηγήτρια ανακοίνωσε μια σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων για εκπαιδευτικούς και γονείς όπως το Youth Power, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας με δικό εγχειρίδιο για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, ένα εγχειρίδιο στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος για ον διαδικτυακό εκφοβισμό και ένα νέο εργαλείο που ανακοινώθηκε σήμερα για πρώτη φορά που περιέχει βιωματικά εργαστήρια για τον εκπαιδευτικό, πως μπορεί μέσα στην τάξη στη διάρκεια του έτους και στα καθημερινά μαθήματα, τα εργαστήρια για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας.

Όπως είπε, στη Μονάδα Εφήβων προσφεύγουν τηλεφωνικά πάνω από 3000 νέοι ετησίως, με πρώτη αιτία τον εθισμό, ενώ το 20% των κλήσεων γίνεται από τα ίδια τους εφήβους. Οι περισσότεροι από τους εφήβους έχουν αίτημα να μπουν στη μονάδα για ενημέρωση και καθοδήγηση, ενώ αρκετά έχουν εγκαταλείψει τη σχολική δραστηριότητα λόγω του εθισμού.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Σιώμος ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, δήλωσε ότι στη Θεσσαλία έχει διαπιστωθεί ότι μέσα σε μια πενταετία, το ποσοστό εθισμού στο διαδίκτυο διπλασιάστηκε από το 6 στο 12% και σε σχέση με το 6% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.

«Στην Ελλάδα, οι νέοι βρίσκονται στον υπολογιστή 4-5 ώρες ημερησίως, ενώ χρόνο με το χρόνο, τα ποσοστά αυτά αυξάνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το ζητούμενο είναι η ορθή χρήσης της τεχνολογίας, πάντοτε με μέτρο.

«Η τεχνολογία εξελίσσεται, αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν μπορούμε να οπισθοδρομούμε και να είμαστε τεχνολογικά φοβικοί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γνωρίσουμε τη νέα τεχνολογία και να προσπαθήσουμε να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας προς όφελός μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιώμος.

Ο Γιώργος Ντιζές, αστυνομικός υποδιευθυντής και διοικητής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, αναφέρθηκε στην σειρά διαλέξεων που γίνονται στα σχολεία, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να ενημερωθούν οι γονείς σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου και να προφυλάσσουν απ' αυτούς τα παιδιά τους

Όπως είπε, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου έχει ασχοληθεί και με σοβαρές υποθέσεις που στέφθηκαν με επιτυχία και έσωσαν ζωές. Επρόκειτο για περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας και cyber bullying που απασχόλησαν την κοινή γνώμη της Μαγνησίας το 2015 και το 2016. Στις περιπτώσεις αυτές η κινητοποίηση ήταν άμεση οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

ert.gr (Eλένη Ραυτοπούλου)