Βαθμολογία

Δώνης: «Θα επέστρεφα στην ΑΕΛ»

Έχοντας αποχωρήσει από το τιμόνι της Αλ Σαρτζά στο πρωτάθλημα του Κατάρ ο Γιώργος Δώνης επέστρεψε στην Ελλάδα και σήμερα φιλοξενήθηκε από τον Αλέξη Σπυρόπουλο στο στούντιο του ΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε για ποδόσφαιρο και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα: Στη θητεία του στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, αλλά – φυσικά- και στα προηγούμενα χρόνια και την παρουσία του στους πάγκους των ελληνικών ομάδων. Επίσης, αναφέρθηκε στην ΑΕΛ λέγοντας πως θα επέστρεφε στην ομάδα που πέτυχε τόσα σημαντικά πράγματα. Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιώργος Δώνης:

Για την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά την «περιπέτεια» της Σαουδικής Αραβίας: «Ήταν λίγο δύσκολο αυτό το διάστημα, επειδή ήμουν 3,5 χρόνια εκτός Ελλάδας. Είμαι εδώ από τις 7 Ιανουαρίου».

Για την παρουσία του γιου του Τάσου στη Νις: «Ο Τάσος είναι πολύ χαρούμενος, είναι μία μεταβατική χρονιά για εκείνον. Είναι ένα παιδί που έχει φύγει από την Ελλάδα από 15 ετών. Πήγε και ένα χρόνο στην Ελβετία και τώρα είναι στη Γαλλία. Νιώθει ότι είναι έτοιμος να παίξει και είναι σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Είναι τεράστια η διαφορά για έναν ποδοσφαιριστή 19-20 ετών σε τέτοιες ομάδες, είναι ξένος και είναι επιθετικός. Ο βαθμός δυσκολίας για εκείνον είναι τεράστιος. Το 1996 γεννήθηκε στην Αγγλία. Δεν ήταν ούτε καν 16 όταν πήγε στη Γιουβέντους. Μαζί με τον Χρήστο ξεκίνησαν στη Λάρισα, μετά μαζί μου ήρθαν στην ΑΕΚ, και στη συνέχεια πήγαν στον Παναθηναϊκό. Τον παρακολουθήσανε αρκετές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπήρχαν πάρα πολλές προτάσεις από την Άρσεναλ, τη Μάντσεστερ Σίτι, από ισπανικές και ιταλικές ομάδες. Ο μικρός ήθελε να συνεχίσει στο εξωτερικό. Επειδή η Γιουβέντους δεν είναι μία ομάδα που βάζει μικρούς, αποφασίσαμε να πάει εκεί επειδή ήταν σε μεταβατικό στάδιο οι Ακαδημίες της. Πολλές φορές με ρωτάει ο κόσμος για τα παιδιά, εκείνο που θέλω είναι να είναι χαρούμενα και να κάνουν αυτό που θέλουν, αλλά έχει σημασία που είναι καλά παιδιά. Είδα το παιχνίδι με την Γκινγκάμπ που κέρδισαν 2-1».

Για την δουλειά που γίνεται στην Νις: «Είδα μία καλή ομάδα και νομίζω ότι αυτό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος που βλέπει το γαλλικό πρωτάθλημα είναι πως η Παρί έχει 500 εκατ. ευρώ μπάτζετ, η Μονακό 300 εκατ. ευρώ και η Νις έχει διαθέσει 40 εκατ. ευρώ. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ο Τάσος είναι μόνιμα στην 18άδα, ο προπονητής τον υπολογίζει για κεντρικό επιθετικό, και πρέπει να ανταγωνιστεί τον Μπαλοτέλι και τον Πλέα. Τις περισσότερες φορές παρατάσσει την ομάδα με 3-5-2 (3-5-1-1), άρα δεν έχει εξτρέμ. Με τα χαρακτηριστικά που έχει, υπολογίζει τον Τάσο περισσότερο ως κεντρικό επιθετικό. Από μικρός είναι πολύ πειθαρχημένος αλλά δεν φοβάται να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει».

Για το αν γνώρισε τον Μπαλοτέλι: «Αυτό που μπορείς να πεις για αυτό τον παίκτη είναι πως το πρόβλημα είναι αλλού. Είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, αλλά η φοβερή αυτοπεποίθηση που έχει τον οδηγεί σε υπερβολές, αλλά δεν προσπαθεί πολύ και δεν τα δίνει όλα τα για το ποδόσφαιρο και για αυτό δεν έχει κάνει αυτά που θα μπορούσε».

Για τον άλλο του γιο, τον Χρήστο, που παίζει τώρα στον Ηρακλή: «Ο Χρήστος πριν υπογράψει στον Παναθηναϊκό είχε πρόταση από την Σαμπντόρια, αλλά συνέπεσε διάστημα που είχε Πανελλαδικές και προτίμησε να μείνει. Τα πράγματα πήγαιναν καλά, όμως μετά την ανανέωση του συμβολαίου κάτι στράβωσε στον Παναθηναϊκό. Γενικά το κομμάτι της προώθησης νέων παικτών δεν πήγε καλά. Μέχρι να φτάσουν στην πρώτη ομάδα όλα πήγαιναν καλά για όλους τους παίκτες, όμως στη συνέχεια δεν προχώρησε η δουλειά. Ξέρετε ποια είναι η διαφωνία μου σε αυτό το κομμάτι, αλλά δεν αφορά μόνο τον Παναθηναϊκό; Είναι γενικό το πρόβλημα, πώς θα βελτιώσεις έναν παίκτη και πώς θα εμπιστευτεί τον προπονητή του. Ο Παναθηναϊκός είχε εκείνη την εποχή μια φουρνιά με πολύ καλούς παίκτες, οι οποίοι μπορεί να μην ήταν έτοιμοι και οι δικαιολογίες του τύπου οδηγάει μία πόρσε, δεν είναι έτοιμος είναι πολύ φθηνές και είναι δική τους ευθύνη. Στον Ηρακλή είναι καλύτερα για εκείνον τα πράγματα».

Για τον Ατρόμητο, καθώς βρέθηκε πρόσφατα στο Περιστέρι και είδε αγώνα της πρώην ομάδας του: «Ήταν εξαιρετική η συνεργασία που είχαμε με τον Ατρόμητο, με τον κ. Σπανό και τον Γιάννη Αγγελόπουλο. Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις. Φέτος ο Ατρόμητος δεν είναι το ίδιο καλός σε σχέση με την περσινή σεζόν, αλλά το θεωρώ φυσιολογικό από τη στιγμή που ήταν σταθερός τα προηγούμενα χρόνια».

Για την παρουσία του στη Λάρισα με την Κέρκυρα: «Ήμουν τέσσερα χρόνια εκεί. Ήταν η γυναίκα μου με τον μπέμπη και είχε πάει με τον γυμναστή, τον Γρηγόρη Γεωργίτσα. Εκείνο που πιστεύω για την Λάρισα είναι πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να έχει μεγαλύτερη ισορροπία ως ομάδας. Αυτό που μας είχε συμβεί και σε εμάς όταν ήμουν προπονητής ήταν πως εμείς επτά – οχτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος είχαμε κάνει πέντε ήττες σερί και κινδυνεύσαμε με υποβιβασμό. Θεωρώ ότι η ΑΕΛ, επειδή πέρασα σπουδαία χρόνια εκεί, πρέπει να βρει την ισορροπία να μείνει σταθερά στην πρώτη κατηγορία».

Για τον Ολυμπιακό που ξεχωρίζει άλλη μία χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Ο Ολυμπιακός έχει αντίπαλο τον εαυτό του, όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με πολλά πρωταθλήματα αισθάνεται μία άνεση. Και από τη στιγμή που οι αντίπαλοι δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, του δίνεται η δυνατότητα να κάνει αυτό φέτος. Ο προπονητής τώρα δείχνει θάρρος, χρησιμοποιώντας νέα παιδιά που δεν θα το έκανε άλλος τα προηγούμενα χρόνια. Είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες, όταν θα πας να επισκεφτείς τις ακαδημίες ομάδων όπως η Σπόρτινγκ Λισαβόνας και να δεις τον τρόπο που δουλεύουν. Κάποιες ομάδες στην Ελλάδα κάνουν προσπάθεια, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή ο ΠΑΟΚ, και τώρα η ΑΕΚ πάει να οργανώσει τις ακαδημίες της».

Για το αν έχει επαφή με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού: «Δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις, όχι πως είναι κακές, αλλά στην περίπτωση του Χρήστου με ενόχλησαν κάποια πράγματα. Όσον αφορά τη φανέλα με το όνομα “Δώνης” προσπαθείς να βρεις μία λύση και όχι να τον πετάξεις να προπονείται μόνος του με 4-5 ξένους παίκτες. Με την καρδιά μου σκέφτομαι ότι δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις. Πάντα παρακολουθώ την πορεία της ομάδας. Έχω δει αγώνες της, έχω άποψη και είναι πολύ εύκολο στη χώρα μας το “ανάθεμα” να το τρώει ο προηγούμενος προπονητής. Θεωρώ ότι κάτι πάει λάθος στο πλάνο που επρόκειτο να εκτελεστεί. Όταν επιλέγουμε έναν προπονητή, του δίνουμε τις κατευθύνσεις και δεν περιμένουμε από εκείνον. Ο Μαρίνος έχει την εμπειρία της ομάδας, ξέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο και είναι ικανότατος προπονητής, χωρίς να κατηγορώ τον προηγούμενο, επειδή θεωρώ ότι οι καταστάσεις δημιουργούνται από τις συνθήκες που υπάρχουν».

Για το χθεσινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού: «Ήταν πολύ δημιουργικός και πιεστικός ο Παναθηναϊκός. Από όσα παιχνίδια που έχω δει φέτος ήταν ένα από τα καλύτερά του. Όταν είσαι απέξω δεν μπορείς να μιλήσεις για τη φυσική κατάσταση και τι άλλο γίνεται μέσα σε μία ομάδα. Όσες φορές ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, ήταν πολύ καλός και πιεστικός. Πάντα υπήρχε η νοοτροπία πως όταν παίζεις με κεντρικούς αμυντικούς παίζεις αμυντικά, και ίσως να έπεσε σε μία παγίδα ο προπονητής και να άλλαζε το σχηματισμό του ανάλογα με τον αντίπαλο. Όμως είναι ένα σύστημα που ακολουθεί η Τσέλσι και άλλες ομάδες στο εξωτερικό».

Για τις αποδοκιμασίες στον Γιώργο Βαρδινογιάννη στη Λεωφόρο: «Είναι δεδομένο ότι είμαι υπέρ του, μεγάλωσα στον Παναθηναϊκό ποδοσφαιρικά με αυτόν στη θέση του προέδρου. Όταν αποδοκιμάζεις έναν παράγοντα που έχει κάνει τόσα στην ομάδα σου είναι σαν να αποδοκιμάζεις την ίδια σου την ιστορία. Όλοι κάνουν λάθη σε πορεία τόσων χρόνων».

Για το αν θα πήγαινε να δει την ΑΕΚ, όπως έκανε πρόσφατα με τις πρώην ομάδες του: «Ναι, έχω πάει κιόλας και έχω δει την ΑΕΚ. Υπάρχει προπονητής που να έχει κάνει διαδρομή στρωμένη με κόκκινα χαλιά; Αυτή η διαδρομή θα έχει αποτυχίες, κόντρες και διαφωνίες. Πρέπει να καταλαβαίνεις τα λάθη σου και να προχωράς».

Για τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ: «Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και ο μπαμπάς μου ήταν άρρωστος με τον ΠΑΟΚ και όπως καταλαβαίνετε ακολουθούσα και εγώ από κοντά. Δεν το χρησιμοποίησα ποτέ αυτό όταν ανέλαβα προπονητής στον ΠΑΟΚ. Ήταν μεταβατικό το στάδιο τότε, έγιναν λάθη. Το σημαντικό ήταν να κάθεσαι σε ένα τραπέζι και να συζητάς όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό ήταν που δεν έγινε τότε με τον ΠΑΟΚ. Υπήρχε και το θέμα του Πάμπλο Γκαρσία».

Για τον Βασίλη Δανιήλ που είχε στον Παναθηναϊκό: «Για την εποχή του ήταν 100 χρόνια μπροστά όπως είχε ειπωθεί κιόλας, μπορεί και παραπάνω».

Για το αν έχει περάσει καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Έχω περάσει πολύ καλά. Πάντα μελετούσα μικρός τις ομάδες και έλεγα θα γίνω επαγγελματίας και γενικότερα πάντα κοίταζα το επόμενο βήμα, έβαζα μεγαλύτερους στόχους. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να μην απολαμβάνω πράγματα που έκανα, επειδή τα περίμενα. Η γενιά μου ήταν τυχερή επειδή έπαιξαν παίκτες της και στο εξωτερικό, ενώ η προηγούμενη γενιά ήταν άτυχη. Από πλευράς απόλαυσης τα δύο χρόνια στη Σαουδική Αραβία ήταν αυτά που πέρασα καλύτερα. Δεν έχει καμιά σχέση με τα Εμιράτα κλπ. Και αγωνιστικά και σαν επίπεδο ζωής. Είναι σκληρή η ζωή εκεί. Η ποιότητα των ποδοσφαιριστών συγκρίνεται με Αυστραλία και με τους Κορεάτες. Το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου όμως είναι λίγο καλύτερο από τα Εμιράτα. Το Κατάρ είναι λίγο καλύτερο από τα Εμιράτα».

Για τον ΑΠΟΕΛ: «Στον ΑΠΟΕΛ ήταν καλή επιλογή, ήταν καλό διαβατήριο για να πάω στη συνέχεια στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Χιλάλ».

Για τις προτάσεις που είχε από το εξωτερικό ως προπονητής: «Υπήρχανε ομάδες από Σκωτία και Championship προτάσεις, μετά τον ΑΠΟΕΛ και υπήρξε το δίλημμα επειδή είχα κρούση από την Αλ Χιλάλ. Αν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες τώρα θα επέλεγα την Championship. Είναι δύσκολο, ακόμα και αυτό που έχει καταφέρει ο Αναστασίου και εδώ δεν το εκτιμάμε, είναι πολύ σημαντικό. Πάντως, αργήσαμε και εμείς να εξελιχθούμε σε κάποια θέματα. Όπως με τις σχολές και τα διπλώματα . Όταν ήμουν στην ΑΕΛ είχα πάει και είχα παρακολουθήσει προπονήσεις του Αντσελότι και του Μαντσίνι».

Για το σε ποια ομάδα θα επέστρεφε από αυτές που έχει εργαστεί: «Θα επέστρεφα στην ΑΕΛ. Δεν είναι μόνο θέμα συνεργασίας. Είχαμε κάνει ένα μικρό… γκέτο τότε. Ήμασταν ένα γκρουπ ανθρώπων που είχαμε άλλο τρόπος λειτουργίας σε σχέση με το πώς λειτουργούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να κοιτάς μακριά, αλλά να κοιτάς το επόμενο βήμα. Έχει προδιαγραφές η ΑΕΛ, έχει ιδιόκτητο γήπεδο, έχει και άλλα πράγματα. Για το μέλλον σκέφτομαι και το παραγοντιλίκι. Υπάρχει πίεση και στην ΑΕΛ, όπως και σε Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Έβγαινες μετά από άσχημο και εγώ ήμουν νεαρός τότε και καταλάβαινες την γκρίνια που υπήρχε στην πόλη».

Για το αν θα γινόταν ποτέ αθλητικός διευθυντής: «Δεν θα μου άρεσε να γίνω αθλητικός διευθυντής. Δεν σημαίνει ότι επειδή ήσουν ποδοσφαιριστής, ότι θα τα καταφέρεις και εκεί. Είναι ένα πλεονέκτημα, αλλά δεν εξασφαλίζει ότι θα τα καταφέρεις. Πάντως, γενικότερα εγώ είμαι υπέρ του τεχνικού διευθυντή πάντως, δεν γίνεται να τα κάνει όλα ο προπονητής. Αφουγκράζεται τα αποδυτήρια και βοηθάει τον προπονητή».

Για το ποιον τεχνικό διευθυντή θα ξεχώριζε από την Ελλάδα: «Έμεινα έκπληκτος από τον Νταμπίζα. Τον είχα στη Λάρισα και ήταν άνθρωπος που δεν αποδεχόταν εύκολα κάτι που του έλεγες. Του έδειχνες κάτι στο βίντεο και του έλεγες τι πρέπει να κάνει και δεν το παραδεχόταν. Μπορεί να του έδειχνες κάτι μετά στο βίντεο χωρίς να του πεις κάτι και να σου εξηγούσε τι έγινε. Ωστόσο, είναι εξαιρετικό μυαλό και τίμιος άνθρωπος. Τον αδίκησε ο Παναθηναϊκός με την επιλογή του. Είναι εξαιρετικός στη δουλειά και έχει πολλές επαφές στο εξωτερικό που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα».