Βαθμολογία

«Αδειάζει» τον Τραμπ ο εκλεκτός του για το Ανώτατο Δικαστήριο

Οι επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά των δικαστών που αρνούνται να κάνουν δεκτό το διάταγμα – ντροπή για τη μετανάστευση είναι συνεχείς και σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε συνηθίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Είναι προκλητικές και προσβλητικές και δεν μπορούν να γίνου ανεκτές ούτε από τον άνθρωπο που ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε για τη θέση του Ανώτατου Δικαστή.

Ο Νιλ Γκόρσιτς, ο άνθρωπος που αποτελεί την επιλογή του Τραμπ για τη θέση του Ανώτατου Δικαστή των ΗΠΑ, η οποία παραμένει κενή μετά το θάνατο του Άντονιν Σκαλία, χαρακτήρισε τις επιθέσεις του προέδρου της χώρας στο δικαστικό σώμα "απογοητευτικές" και "αποκαρδιωτικές".

Τα είπε σε συνάντηση που είχε με τον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών από το Κονέκτικα, Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ. Σε συζήτηση με εκείνων χαρακτήρισε το tweet του Τραμπ για τον «λεγόμενο δικαστή» από το Σιάτλ που μπλόκαρε το διάταγμα, "αποκαρδιωτικό" και "απογοητευτικό". Το επιβεβαίωσε και ο Ρον Μποντζίν, Ρεπουμπλικανός σύμβουλος που προσλήφθηκε από τον Λευκό Οίκο για να βοηθήσει στη διαδικασία της έγκρισης της υποψηφιότητας του Γκόρσιτς από την αμερικανική Γερουσία.

Την περασμένη εβδομάδα ο δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ έκανε… μπαρούτι τον Ντόναλντ Τραμπ όταν αποφάσισε να «παγώσει» το διάταγμά του για την απαγόρευση εισόδου πολιτών από επτά – κυρίως μουσουλμανικές- χώρες για διάστημα τριών μηνών στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επιτέθηκε τόσο στον Ρόμπαρτ όσο και σε άλλους δικαστές, πιέζοντας με κάθε τρόπο (και κυρίως με ειρωνείες και προσβολές) τους δικαστές να του κάνουν το χατίρι.

Η κυβέρνηση εφεσίβαλλε την απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και το τριμελές δικαστήριο στην οποία παραπέμφθηκε θα αποφασίσει για το θέμα αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρόμπαρτ "δήθεν δικαστή" του οποίου "η γελοία" γνώμη "ουσιαστικά αναιρεί την επιβολή της νομοθεσίας στη χώρα μας".

Οι αμερικανοί πρόεδροι κατά παράδοση αποφεύγουν να εκφέρουν γνώμη σε θέματα δικαιοσύνης από σεβασμό σε άρθρο του αμερικανικού συντάγματος το οποίο εγγυάται τον διαχωρισμό της κυβέρνησης από το Κογκρέσο και τη δικαστική εξουσία. Αλλά ο Τραμπ δεν είναι ένας συνηθισμένος πρόεδρος…

Ο Τραμπ έχρισε υποψήφιο τον Γκόρσιτς στη θέση του Σκαλία, που πέθανε πριν από ένα χρόνο, στις 31 Ιανουαρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) αποτελείται από εννιά δια βίου δικαστές. Ο Μπλούμενθαλ είναι μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, η ο οποία ευθύνεται για την ακροαματική διαδικασία του Γκόρσιτς.

"Ως υποψήφιος ενός προέδρου που έχει επιτεθεί με μένος στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και εκφράσει πολλαπλές δοκιμασίες για τους δικαστές, ο δικαστής Γκόρσιτς φέρει ιδιαίτερη ευθύνη να διαβεβαιώσει τον αμερικανικό λαό ότι θα παραμείνει ένας ανοικτόμυαλος και ανεξάρτητος δικαστικός", είπε σε δήλωσή του ο Μπλούμενθαλ.

"Εάν ο δικαστής Γκόρσιτς επιθυμεί να πιστέψει ο αμερικανικός λαός ότι είναι πράγματι ανεξάρτητος, θα πρέπει να τους δηλώσει ρητά ότι οι επιθέσεις του προέδρου Τραμπ δεν είναι απλώς απογοητευτικές, είναι αποτροπιαστικές και καταστροφικές για το συνταγματικό μας σύστημα, και θα πρέπει να τις καταδικάσει δημόσια", έγραψε στη δήλωσή του ο γερουσιαστής.

πηγή: newsit.gr