Βαθμολογία

Eπικοινωνιακό σόου με προσφυγικές ουρές

«Διπλωματικό συναγερμό» έχει προκαλέσει στην Αθήνα η χθεσινή τουρκική προκλητική ενέργεια-σόου με την προσέγγιση σε μικρή απόσταση από τα Ίμια των Τούρκων στρατηγών.

Η επιχείρηση είναι πολύ πιθανόν να σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν ως μια μορφή «απάντησης» στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, αφού η Άγκυρα θεωρεί «πολιτική» την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου. Υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου και του Υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμούν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Αυτό που «διαβλέπει» η Αθήνα είναι η πρόθεση της Άγκυρας να… ανοίξει τα σύνορα, απελευθερώνοντας τις προσφυγικές ροές προς το Αιγαίο, καταπατώντας έτσι, επί της ουσίας, τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό διότι οι Τούρκοι απείλησαν ευθέως, λίγο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ότι θα «πλημμυρίσουν» με χιλιάδες πρόσφυγες τα νησιά του Αιγαίου, αδιαφορώντας για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για απειλή που έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της η κυβέρνηση, με δεδομένες τις παθογένειες που έχουν ήδη προκύψει σχετικά με τη συμφωνία Άγκυρας-Ε.Ε. για τους πρόσφυγες.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη σενάρια και εναλλακτικές λύσεις, για το σενάριο η Τουρκία να πραγματοποιήσει τις απειλές της αφήνοντας ανεξέλεγκτες τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Στις διπλωματικές προσπάθειες των Αθηνών εντάσσεται ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει με Ευρωπαίους ηγέτες, εκπροσώπους θεσμών και η επεξεργασία επιχειρησιακών πλάνων που προβλέπουν μεταξύ άλλων, ευρύτερη συμμετοχή της Frontex και του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου.

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, στις 2 Φεβρουαρίου.  Εκεί η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συζητήσει για το προσφυγικό ζήτημα και τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Σύμφωνα με διαρροή από το Μαξίμου, πριν αυτήν την συνάντηση, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο τουρκικός Τύπος

Οι τουρκικές εφημερίδες με πολλές φωτογραφίες προβάλλουν «την “επίσκεψη’’ στις αμφισβητούμενες νησίδες Καρντάκ του Αιγαίου» -όπως χαρακτηριστικά γράφουν- του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar.

Στις ιστοσελίδες των εφημερίδων προβάλλονται και βίντεο (από διαφορετικές οπτικές γωνίες) που παραπέμπουν στην παρουσία περισσοτέρων του ενός τηλεοπτικών συνεργείων στο σκάφος που μετέφερε τους Τούρκους στρατηγούς.

Στα βίντεο, διακρίνεται πόσο κοντά στις βραχονησίδες πέρασαν τα τουρκικά σκάφη, ενώ φαίνεται ότι μεταξύ αυτών και των βραχονησίδων παρεμβλήθηκε ελληνική ακταιωρός.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο στρατηγός Ακάρ «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θεωρούν φιλικές και ειρηνικές όλες τις δραστηριότητές τους στο Αιγαίο με τον όρο ότι έχουν αποστολή να υποστηρίξουν τα τουρκικά συμφέροντα στη θάλασσα».

Είπε ακόμη, ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν τις προσπάθειες να αποτρέψουν απόπειρες εναντίον των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην «αποτελεσματικότητα της ισχύος των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Η «Daily Sabah» στην ιστοσελίδα της γράφει πως «αμέσως μετά την επίσκεψη Ακάρ, τα τουρκικά Μέσα μετέδωσαν πληροφορίες που υποστήριζαν ότι ελληνικό στρατιωτικό σκάφος προσπάθησε να εμποδίσει το πλοίο που μετέφερε τους Τούρκους στρατηγούς να πλησιάσει στις βραχονησίδες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) αρνούνται αυτές τις πληροφορίες με ανακοίνωσή τους. Ωστόσο οι φωτογραφίες και το βίντεο που δημοσιεύθηκε δείχνει ελληνικό σκάφος να πλέει παράλληλα με το τουρκικό που μετέφερε τους στρατηγούς».

Η εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει –από την τουρκική σκοπιά- τα γεγονότα της κρίσης του 1996 για τα Ίμια, προσθέτει: «Οι δύο χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις για ζητήματα εκτός από τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, με το Κυπριακό πρόβλημα και την κατάσταση των “Τούρκων’’ στη Δυτική Θράκη και των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη καθώς και για το ελληνικό Πατριαρχείο (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο), στο Φανάρι».

Όπως διευκρινίζει η «hurriyetdailynews. com, «οι νησίδες Ίμια στα ελληνικά, Καρντάκ στα τουρκικά, είναι δύο ακατοίκητοι βράχοι στο Αιγαίο, ανάμεσα στην ελληνική νησιωτική αλυσίδα των Δωδεκανήσων και των νοτιοανατολικών τουρκικών ακτών. Ελλάδα και Τουρκία παρολίγον να εμπλακούν σε πόλεμο για τις δύο βραχονησίδες το 1996. Τότε και οι δύο, σε μία κλιμάκωση είχαν αποβιβάσει δυνάμεις σε καθεμία από τις βραχονησίδες».

zougla.gr