Βαθμολογία

Συνολικά 14 νεκροί από τη γρίπη

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 14. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, το διάστημα 9–15 Ιανουαρίου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν στα ίδια αυξημένα επίπεδα. Στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για τον ιό συνολικά 303 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Τα 146 εξ αυτών ήταν θετικά για τον ιό της γρίπης και συγκεκριμένα τα 142 ήταν τύπου Α.

Από την έναρξη της γρίπης μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν 90 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 85 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Μόνο το 18% του συνόλου των ασθενών αυτών είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.Από τους 14 θανάτους, οι 12 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Να σημειωθεί ότι μόνο σε ποσοστό 21% οι ασθενείς ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

«Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει αυξημένη», αναφέρεται στην έκθεση. «Το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι το σύνηθες για την εποχή. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η3Ν2)». Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Πηγή: parapolitika.gr