Βαθμολογία

Πρόβλημα στα ορεινά αν χιονίσει

Τρέχει και δεν φτάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το νόμο 4412/16 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Αυγούστου με σκοπό να βελτιώσει τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων αλλά στην ουσία τους κατήργησε. Όλα αυτά ενώ ο χιονιάς στα ορεινά της περιφέρειας βρίσκεται προ των πυλών και μισθώσεις εκχιονιστικών δεν είναι εύκολο να γίνουν.

Η πραγματοποίηση των διαγωνισμών σε ηλεκτρονική μορφή δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα καθώς η σχετική πλατφόρμα έχει προβλήματα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης αρνείται πεισματικά τη χρήση του παλιού συστήματος προσφορών μέχρι να λειτουργήσει το καινούργιο.

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι η κυβέρνηση βρήκε ένα αποτελεσματικό τρόπο για να ενισχύσει το πλεόνασμα καθώς έτσι το δημόσιο δεν πληρώνει φράγκο αφού οι διαγωνισμοί γενικώς έχουν «φρακάρει».

Λύση βρέθηκε μόνο για την Μαγνησία η οποία κατάφερε να υπερβεί τα εμπόδια και να εξασφαλίσει μισθώσεις εκχιονιστικών μηχανημάτων.

«Αν χιονίσει αύριο δεν θα πάει κανείς να καθαρίσει το χιόνι. Δεν μπορούμε να κάνουμε μίσθωση, μην μου πείτε αύριο ότι δεν έγινε αποχιονισμός», είπε μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός θέλοντας να αναδείξει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ψήφιση του νέου νόμου.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει στη διάθεσή της ελάχιστα μηχανήματα Δημοσίων Υπηρεσιών τα οποία δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε όλο το δίκτυο. Να διευκρινισθεί πως, όσο παραμένει το θέμα σε εκκρεμότητα, το πρόβλημα θα δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου της Θεσσαλίας και όχι στην ΠΑΘΕ, όπου ο αποχιονισμός αποτελεί αρμοδιότητα της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», ούτε και τους παραδρόμους της ΠΑΘΕ όπου έχει υλοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός.

kosmoslarissa.gr (Λ.Ε.)