Βαθμολογία

Η Νέα Δημοκρατία κάθεται στα... θρανία

Τα «φροντιστηριακά» μαθήματα που παραδίδει το κόμμα υποχρέωσαν πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να καθίσουν πίσω στα θρανία, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας επιμόρφωσής τους από την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών.

Σκοπός είναι η κατάρτισή τους, ώστε από τη μια μεριά να εξειδικευθούν γνωστικά σε διάφορους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας και από την άλλη να ξεπεραστούν προβλήματα στην επικοινωνία που ταλανίζουν διαχρονικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρκεί, βεβαίως, οι «μαθητές» της Πολιτικής Ακαδημίας να φοιτήσουν με επιμέλεια και προσήλωση, γιατί είναι προφανές ότι οι... μετεξεταστέοι δεν θα αξιοποιηθούν.

Στα «θέματα SOS» περιλαμβάνονται η ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ, η οικονομία, η ανάπτυξη, αλλά και θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο πρώτος κύκλος επιμόρφωσης ξεκίνησε το προηγούμενο και ολοκληρώνεται το τρέχον Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί εκτός της πρωτεύουσας.

Παρά το γεγονός ότι επί χρόνια η επιμόρφωση δεν απασχολούσε τη ΝΔ, η νέα ηγεσία της την εντάσσει στο γενικότερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κόμματος, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται επαρκέστερα στις αυξημένες ανάγκες των καιρών.

Η Πειραιώς υπογραμμίζει πως μέσω της νεοσύστατης Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών, επιδιώκει «να διαμορφώσει πολιτικά στελέχη τα οποία θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν πειστικά και αποτελεσματικά τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του κόμματος στο κεντρικό και σε επιμέρους περιβάλλοντα (επιστημονικό, επαγγελματικό, παραγωγικό, συνδικαλιστικό κ.λπ.)». Παράλληλα, «τη διαμόρφωση πολιτικού δυναμικού το οποίο θα συνεπικουρεί αποτελεσματικά και πειστικά για τη διεύρυνση της απήχησης του ιδεολογικού στίγματος και του προγραμματικού λόγου της παράταξης».

Πολιτικό βάθος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πολυετή βουλευτική του πορεία, έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική και εκλογική βάση της Κεντροδεξιάς στερείται πολιτικών επιχειρημάτων, που να διαχέονται από την κορυφή προς τη βάση. Στις πολυάριθμες κομματικές συγκεντρώσεις που έχει παραστεί, ως βουλευτής Β' Αθήνας, έχει διαπιστώσει ότι οι συζητήσεις εξαντλούνται σε κομματικά συνθήματα, χωρίς πολιτικό βάθος. Γι' αυτό σχεδιάζει τα στελέχη της Πολιτικής Ακαδημίας να αρχίσουν, σιγά σιγά, να μυούν και την κομματική βάση σε μια βαθύτερη αντίληψη των πολιτικών πραγμάτων και μια πιο συνειδητή αξιοποίηση των πολιτικών επιχειρημάτων του κόμματος.

Οι περίπου 50 συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου είναι μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, οι γραμματείς του κόμματος και στελέχη προερχόμενα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Απέναντι από τους συμμετέχοντες κάθονταν ο γραμματέας της ΠΕ Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Γιάννης Οικονόμου και οι αναπληρώτριες γραμματείς Στρατηγικού Σχεδιασμού Μαίη Ζαννή και Βίκυ Λοΐζου.

Θέματα SOS

Το πρόγραμμα άνοιξε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου με τη θεματική ενότητα «Η ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ» και στο πλαίσιό της ο εισηγητής Γιώργος Στείρης, επ. καθηγητής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε βασικές έννοιες ιδεολογίας κάνοντας στο πρώτο μέρος μια αναδρομή για το πώς διαμορφώθηκε ιστορικά ο φιλελευθερισμός και φτάνοντας στα σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα. «Οικονομία» και «ανάπτυξη» ήταν οι υποενότητες της επόμενης ευρύτερης θεματικής. Στο πρώτο μέρος, για την οικονομία, ο εισηγητής Π. Παντελίδης, καθηγητής ΠΑΠΕΙ, ανέπτυξε τις βασικές οικονομικές έννοιες όπως μικροοικονομική, μακροοικονομική, εθνικοί λογαριασμοί (ΑΕΠ, δαπάνες, επενδύσεις κ.λπ.) και μίλησε για τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Στην επόμενη ενότητα, ο αν. καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Μιχάλης Αργυρού, ανέλυσε την πορεία της ελληνικής κρίσης.

Στην υποενότητα για την ανάπτυξη, ο καθηγητής Αγγελος Κότιος από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ανέπτυξε «Θεωρία και Πολιτική της Οικονομικής Ανάκαμψης. Προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο». Ανέλυσε τα εμπόδια της οικονομικής ανάκαμψης, τον ρόλο του οικονομικού συστήματος, των θεσμών και της οικονομικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη, τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου πριν από την κρίση, τα αναγκαία βασικά χαρακτηριστικά ενός νέου παραγωγικού προτύπου και την πρόταση πολιτικών για την έξοδο από τον κύκλο της ύφεσης και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Στην τελευταία ενότητα του Σαββάτου, ο καθηγητής Γ. Γαλανός από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε για την «Ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και για τη σημασία του ΕΣΠΑ 2014-2020», ενώ η Κυριακή, δεύτερη μέρα του προγράμματος, ήταν αφιερωμένη στην «Ελληνική εξωτερική πολιτική, τα εθνικά θέματα και τις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής παρουσίασε τις εισηγήσεις του σχετικά με την εθνική στρατηγική και ασφάλεια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τις εξελίξεις στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών, της οποίας την εποπτεία έχει ο γραμματέας ΠΕ Λευτέρης Αυγενάκης, λειτουργεί υπό την αιγίδα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ευθύνη της υλοποίησης έχουν ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Γιάννης Οικονόμου, και οι συνεργάτες του.

Στο δεύτερο μέρος, που ξεκίνησε χθες, άνοιξε η θεματική ενότητα «Ηγεσία και Λήψη Αποφάσεων» με εισηγητή τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Ταραντίλη και σήμερα κλείνει ο πρώτος κύκλος της Πολιτικής Ακαδημίας, με τη θεματική για την «Πολιτική Στρατηγική και Πολιτική Επικοινωνία» από τους συμβούλους στρατηγικής και Επικοινωνίας Ευτύχη Βαρδουλάκη και Ακη Γεωργακέλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενοι κύκλοι θα ανοίξουν στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, με προοπτική να επεκταθούν σε πολλές πρωτεύουσες περιφερειών.

ΕΘΝΟΣ