Βαθμολογία

«Αγκάθια» ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο

Εξελίξεις θα δρομολογηθούν το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19 και 20/11) αναφορικά με τα εργασιακά θέματα. Στην κορυφή της σχετικής επικαιρότητας βρίσκονται τόσο ο κατώτατος μισθός όσο και οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Έφη Ατσιόγλου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η συμφωνία έως τις 5/12.

Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και προθυμοποιείται για την άμεση αποκατάστασή τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους με επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Για τον κατώτατο μισθό δεν υπάρχουν αναφορές σχετικά με το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται. Μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας επιθυμεί την επαναφορά στους κοινωνικούς εταίρους μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Εντούτοις, οι θεσμοί έχουν διαφωνήσει έντονα στον συγκεκριμένο τομέα –σε έναν ακόμη- γεγονός που αποτελεί το δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έχουν ανοίξει τα… χαρτιά τους μέχρι στιγμής, ενώ καλύπτονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το οποίο χαρακτήρισαν ως «εμβληματική αλλαγή».

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, υπάρχουν αναφορές ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του σχετικού ορίου –γεγονός- που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με την τελευταία η χώρα κυμαίνεται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ.