Βαθμολογία

«Αντισυνταγματική η τοποθέτηση της Επιτροπής Εξομάλυνσης...»

Τη νομιμότητα της επιβολής προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ αμφισβήτησε ο Τάκης Μπαλτάκος.

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Βασίλη Βέργη-Σάββα Λιβάνιο, ο έμπειρος δικηγόρος σημείωσε ότι υπάρχει συνταγματικό κενό στην τοποθέτηση της Επιτροπής Εξομάλυνσης στην ελληνική ομοσπονδία.

Αναλυτικά όσα είπε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Τάκης Μπαλτάκος

Για την πρόθεση του: «Πρώτα απ’ όλα σας λέω ότι μιλάω σαν μαχόμενος, ανεξάρτητος δικηγόρος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα συντεταγμένη, δηλαδή έχει Σύνταγμα το οποίο είναι πάνω απ’ όλα και το καταλάβαμε πρόσφατα με την περίφημη υπόθεση του νόμου Παπά και όλα αυτά που έγιναν και με τον τρόπο έγιναν για έρθει στη συνέχεια το ΣτΕ και να αποδείξει ότι έγινε μια τρύπα στο νερό, διότι υπάρχει Σύνταγμα. Σε αυτό που συμβαίνει λοιπόν στο ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τα νομικά και ουδέποτε στην ιστορία της χώρα τα νομικά έχασανα από την πολιτική... Πρέπει επίσης να πω ότι δεν στρέφομαι εναντίον της πρόθεσης του Υπουργού. Δεν έχω κάτι να πω για αυτό. Αλλά, άλλο πράγμα όμως είναι η πρόθεση και άλλο το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή ο υπουργός πήγε μέσω της Βουλής, πήγε μέσω της νομοθεσίας να αλλάξει τη διοίκηση ενός σωματείου όπως είναι η ΕΠΟ. Αυτό δεν έχει συνταγματικότητα γιατί για αυτό προβλέπεται ειδική διαδικασία. Αυτό δεν γίνεται και δεν είναι συνταγματικά καταχωρημένο».

Για το αν μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική η Επιτροπή Εξομάλυνσης: «Εκτιμώ ότι μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό. Η Ελλάδα δεν έχει συνταγματικό δικαστήριο. Μπορεί ακόμα και ένα πρωτοδικείο να κρίνει ένα νόμο αντισυνταγματικό. Δεν είναι δηλαδή μόνο αρμοδιότητα του ΣτΕ. Κάθε δικαστήριο μπορεί να κρίνει αντισυνταγματική αυτή τη διάταξη. Σε αυτή την περίπτωση όποιος έχει νόμιμο συμφέρον θα μπορεί να προσφύγει στην νόμιμη διαδικασία και να προσφύγει στο ειρηνοδικείο Αθηνών. Αν για παράδειγμα η ΕΠΟ δεν έχει διοίκηση, μπορεί όποιος έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο πρωτοδικείο Αθηνών και να ζητήσει να οριστεί διοίκηση».

Για την πρόθεση της FIFA να διοικήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Η FIFA είναι έτοιμη να πάρει αυτό το βάρος; Γιατί η FIFA είναι σωματείο του ελβετικού αστικού κώδικα. Μπορεί να το κάνει όταν το πρωτοδικείο Ζυρίχης υπάρχει και λειτουργεί κανονικά; Έχει τη δυνατότητα η FIFA να μπει στα εσωτερικά ενός κράτους; Μας φοβίζει η FIFA, αλλά έχει φοβίσει κανείς εκείνους ότι μπορούμε και με τη σειρά μας μπορούμε να προσφύγουμε στο πρωτοδικείο της Ζυρίχης και να ζητήσουμε να κυριχθεί η στάση τους παράνομη με βάση τον εκεί εκεί κώδικα;»

Για το αν θα προσφύγει κάποιος για την αντισυνταγματικότητα της Επιτροπής: «Η άποψη μου είναι ότι αργά ή γρήγορα κάποιος θα προσφύγει στα δικαστήρια. Πρέπει να είναι έτοιμη και η ΕΠΟ και το υπουργείο για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Δεν μπορώ να προδικάσω την κρίση του πρωτοδικείου, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κριθεί αντισυνταγματικό όλο αυτό. Μπορεί ας πούμε ο υπουργός να αλλάξει τη διοίκηση του ερασιτέχνη του Παναθηναϊκού; Όχι δεν μπορεί. Άρα γιατί δεν μπορεί να το κάνει για την ΕΠΟ;».

Για την απόφαση της FIFA να μην επιτρέψει τις εκλογές: «Η FIFA πετάει τη μπάλα στην εξέδρα με το να μην ορίζει εκλογές και να συντηρεί την κατάσταση αυτή για τόσους μήνες. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό; Τι περίπτωση είναι αυτή; Η FIFA θα αποφασίσει δηλαδή πως θα διοικηθεί ένα σωματείο στην Ελλάδα; Η FIFA αποφασίζει ότι ας πούμε ένα αποτέλεσμα θα είναι οριακό; Και που το ξέρει; Κανείς δεν είχε το θάρρος να προσφύγει στα δικαστήρια, όπως για παράδειγμα έγινε στο μπάσκετ. Ναι, να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο, αλλά όχι με σκυμμένο το κεφάλι επειδή έτσι απλά το λέει η ΦΙΦΑ. Να το κάνουμε ως κράτος».

Για το κίνητρο του να αναμοχλεύσει την υπόθεση: «Το δικό μου κίνητρο είναι ότι δεν θέλω μια τρόικα στο ποδόσφαιρο μας. Δεν το δέχομαι αυτό... Ότι μια χώρα δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της για το ποδόσφαιρο της. Δεν με έχει βάλει κάποιος, παρά μόνο η συνείδηση μου. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης φλερτάρει με την αντισυνταγματικότητα».