Βαθμολογία

Δηλώσεις Ομπάμα στην επίσκεψη του με τον Παυλόπουλο

«Υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις για την Ελλάδα» ήταν το βασικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Αθήνα κατά το διάλογό του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Έχει υπομείνει αρκετά ο ελληνικός λαός λόγω της κρίσης, βελτιώνεται η κατάσταση, πολιτική μας ήταν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέρθει η ανάπτυξη και η αισιοδοξία» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε την στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό, αναφέροντας με έμφαση ότι είναι «θέμα όλων μας το προσφυγικό, όχι μόνο ενός κράτους».

Ο Ομπάμα αποκάλεσε την Ελλάδα μεγάλη χώρα γενέτειρα της δημοκρατίας, πηγή ιδεωδών και αξίων που γαλούχησαν τις ΗΠΑ κατά τη δημιουργία τους. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στη σημασία του ΝΑΤΟ για την παγκόσμια ισορροπία.

Θερμές ευχαριστίες για την αλληλεγγύη που επέδειξε προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό εξέφρασε προς τον Μπαράκ Ομπάμα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ευχαριστώ θερμά για τη συμπαράσταση σας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην περίοδο που αντιμετωπίζει μια κρίση επώδυνη για το λαό μας και είμαι βέβαιος και ότι και ο επόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει προς την ιδία κατεύθυνση» τόνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος άφησε αιχμές για έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης από άλλα κράτη – μέλη στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για φοβικά σύνδρομα που υπονομεύουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Παράλληλα ζήτησε ταχεία επίλυση Κυπριακού σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το θεσμικό κεκτημένο.

Αφήνοντας αιχμές κατά του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε απαράδεκτη και αδιανόητη της Συνθήκης της Λωζάνης, αμφισβήτησή της είναι και η αμφισβήτηση των συνόρων της ΕΕ, αλλά και κατά της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για αλυτρωτικές βλέψεις που υπονομεύουν το μέλλον της στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι κατά τις 2μμ ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για διευρυμένες συνομιλίες. Θα γίνουν τέσσερις ερωτήσεις, από δύο Έλληνες και δύο ξένους δημοσιογράφους. Στις 7.30 το απόγευμα ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα.

πηγή: skai.gr