Βαθμολογία

Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών στη Ν. Ζηλανδία

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας Geonet (7,8 βαθμών βάσει της μέτρησης της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS), σημειώθηκε βορειοανατολικά του Κράιστσερτς.

Συναγερμός για τσουνάμι σε ολόκληρη την ανατολική ακτή• έφτασαν τα πρώτα κύματα, ύψους ενός μέτρου, αλλά ενδέχεται να ακολουθήσουν μεγαλύτερα τριών έως πέντε μέτρων. Εκκενώσεις περιοχών και εκεταμένες ζημιές. Δεν υπάρχουν επί του παρόντες αναφορές για θύματα.

Η προειδοποίηση ισχύει και για την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και πολίτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους πριν κληθούν να απομακρυνθούν υπό τον κίνδυνο τσουνάμι. Αναφορές και εικόνες καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες και κτίρια στο Νότιο Νησί. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές πόλεις στην ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Στο Ουέλινγκτον υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο, ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

Έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται 20 χλμ νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς -της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού. Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας). Το εστιακό βάθος του έχει προσδιοριστεί στα 15 χιλιόμετρα.

Η Geonet, η γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού σε 7,5 βαθμούς από τους 6,6 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας έχουν καλέσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές και να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για μικρό τσουνάμι στη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού. Το νεοζηλανδικό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει εκδόσει προειδοποίηση για ολόκληρη την ανατολική ακτή αναφέροντας πως μετά το πρώτο κύμα ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα μεγαλύτερα τριών έως πέντε μέτρων.

Σύμφωνα με σεισμολόγο που επικαλείται το Reuters στο νεοζηλανδικό GNS, καταγράφηκε κύμα ύψους μέχρι ενός μέτρου στην περιοχή του βόρειου Κάντερμπουρι στο Νότιο Νησί. Η Geonet χαρακτηρίζει «πολύ μεγάλο» τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας -μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι βγήκαν κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald.

Έχει ακολουθήσει σειρά μετασεισμών, τουλάχιστον 45 -ο μεγαλύτερος μεγέθους 6,1 βαθμών.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό είχε αρχικά αναφέρει πως δεν υφίσταται απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό, ωστόσο στη συνέχεια οι νεοζηλανδικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας προειδοποίησαν για ενδεχόμενο κύμα και κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό