Βαθμολογία

Με άρωμα Ολυμπιάδας ο 34ος μαραθώνιος

Σπουδαίοι αθλητές, ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο στη διάρκεια του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 120 χρόνων από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΟΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι απόγονοι των δύο σπουδαίων μαραθωνοδρώμων, o Σπύρος Λούης, εγγονός του πρώτου χρυσού σύγχρονου Ολυμπιονίκη στην κλασική διαδρομή και ο Χάρης Βασιλάκος, εγγονός του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896 και του πρώτου που νίκησε σε αυτή τη διαδρομή καθώς επικράτησε στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 1896 για τη συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του Ρον Χιλ, νικητή στον μαραθώνιο το 1969 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας, που έγινε στο στάδιο "Καραΐσκάκης". Ο Βρετανός, ο οποίος έτρεξε 5χλμ. δώρισε στον ΣΕΓΑΣ, το κύπελλο από την διοργάνωση της Αθήνας, στον Βασίλη Σεβαστή, που επίσης συμμετείχε στη διοργάνωση του 1969.

Λίγο νωρίτερα οι Έλληνες ολυμπιονίκες, Σπύρος Γιαννιώτης, Λευτέρης Πετρούνιας και Άννα Κορακάκη έκαναν την βράβευση των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων.

Βραβεύτηκαν ο Νίκος Πολλιάς που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ αγώνα, ο Σπύρος Ανδριόπουλος που είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο, η Μαρία Πολύζου που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο των γυναικών και η Τίνα Κεφαλά που κατέχει το ρεκόρ αγώνα στην κατηγορία των γυναικών. 

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρέλαση της ολυμπιακής ομάδας. Ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Άννα Κορακάκη, Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Βύρων Κοκαλάνης, η Κατερίνα Νικολαΐδου και ο Χρήστος Αφρουδάκης μπήκαν πρώτοι με την ολυμπιακή σημαία στα χέρια.

«Ο ΣΕΓΑΣ ευχαριστεί την ολυμπιακή ομάδα, για την παρουσία της στον 34ο Μαραθώνιο Αθήνας. Σήμερα τιμήσαμε αυτούς που τιμούν την Ελλάδα", είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, είπε: «Ήταν πολύ όμορφο που οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές βρέθηκαν στο εντυπωσιακό στάδιο με ερασιτέχνες αθλητές και χειροκροτήθηκαν από τους Έλληνες φιλάθλους». 

Οι Ελληνες πρωταθλητές, δήλωσαν:

Πετρούνιας: «Ήταν μια όμορφη εκδήλωση. Είναι τιμή για εμάς να είμαστε σε αυτό το χώρο. Σε μια σπουδαία διοργάνωση όπως αυτή του μαραθωνίου, σε μία διοργάνωση με παγκόσμιο κύρος. Ευχαριστούμε τον κόσμο για το χειροκρότημα».

Γιαννιώτης: «Πάντα είναι καλά όταν ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθεια, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στο ιστορικό στάδιο με τόσους χιλιάδες φιλάθλους».

Φιλιππίδης: «Για ακόμη μια φορά το κλίμα όμορφο, η ατμόσφαιρα ζεστή στο στάδιο και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους τους δρομείς, να παρελάσουμε με την ολυμπιακή σημαία και να γιορτάσουμε τα 120 χρόνια, από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες».

πηγή: sport-fm.gr