Βαθμολογία

Εκβιάζει ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παίζει… σκληρό ροκ με την Ευρωπαϊκή Ένωση… Ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα του και θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3.000.000 πρόσφυγες σε μια προσπάθεια να εκβιάσει -επί της ουσίας- τις Βρυξέλλες.

«Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες αυτοί μπορεί να κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Όταν εμείς φιλοξενούμε εδώ τρία εκατ. πρόσφυγες, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. Εάν αυτοί οι πρόσφυγες ξεκινήσουν προς την Ευρώπη, η Ευρώπη δεν θα ξέρει τι να κάνει.

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί 100-500 πρόσφυγες. Υπήρξε υπόσχεση, τον Ιούνιο περίπου θα έδιναν τρία δισ. ευρώ, θα ακολουθούσαν άλλα τρία δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχουμε λάβει 250-300 εκατ. Αυτή είναι η κατάσταση. Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λάβαμε ενίσχυση περίπου άλλα 550 εκατ. δολάρια. Οι δικές μας οι δαπάνες μαζί με εκείνες των ΜΚΟ και των δήμων είναι περίπου 26-27 δισ. δολάρια», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στο Al Jazeera την Παρασκευή (11/11).

Και είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο «απαντά» στην έκθεσης-«βόμβα» της Κομισιόν σε σχέση με την απομάκρυνση της Τουρκίας από την ένταξη της στην Ε.Ε. μετά τα όσα επακολούθησαν από το προεδρικό καθεστώς με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος της 25ης Ιουλίου.

Παράλληλα, η Τουρκία εδώ και μήνες διαμηνύει ότι θα αναστείλει τη συμφωνία για το Προσφυγικό εάν δεν απελευθερώσει η Ε.Ε. τη βίζα για τους Τούρκους υπηκόους, αλλά ταυτόχρονα η ίδια αρνείται να εκπληρώσει τον όρο για την μεταρρύθμιση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας…