Βαθμολογία

Νέα αυστηρή προειδοποίηση από ΕΕ στην Τουρκία

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απεύθυνε προς την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, να επανεκκινήσει τον πολιτικό διάλογο με τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και να προστατεύσει τη δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας ως "εξαιρετικά ανησυχητικές" τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Η ανακοίνωση, μία ημέρα πριν την ετήσια έκθεση αξιολόγησης για την πρόοδο της χώρας στην εκπλήρωση των κριτήριων για ένταξή της στην ΕΕ, επισημαίνει τις συζητήσεις που γίνονται στην Τουρκία για επαναφορά της θανατικής ποινής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου καθώς και τις συλλήψεις εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και Κούρδων βουλευτών την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία θα πρέπει να απομονώσει το κουρδικό PKK, αλλά η σύλληψη βουλευτών ενός νόμιμου κουρδικού κόμματος δημιουργεί πόλωση στην κοινωνία, ανέφερε η ΕΕ.

"Η επιστροφή σε μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία και σε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο είναι απαραίτητα για την δημοκρατία στη χώρα και την σταθερότητα στην περιοχή".

Τελεσίγραφο Γιούνκερ σε Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, προσωπική προειδοποίηση απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο καθιστά υπεύθυνο εάν η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

Σε ομιλία του στη Μπρυζ ο Γιούνκερ τόνισε ότι το καθεστώς της βίζας δεν θα χαλαρώσει, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

«Ο,τι κάνουν σήμερα οι τουρκικές αρχές με οδηγεί να πιστέψω ότι τελικά η Τουρκία δεν θέλει να προετοιμασθεί για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων», είπε.

pηγή: protothema.gr