Βαθμολογία

Πίεση Ντράγκι σε Σόιμπλε

Tις πιέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και άλλων πολιτικοοικονομικών κύκλων στη Γερμανία, για ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης φέρεται να αψηφά ο Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing) αλλά, αντίθετα, εξετάζει μέχρι πότε θα επεκταθεί μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος που λήγει το Μάρτιο του 2017.

Ο Λουίτζι Σινιορίνι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ιταλικής κεντρικής τράπεζας, ρωτήθηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια κατάθεσής στο κοινοβούλιο της γείτονος, εάν η ΕΚΤ εξετάζει το «tapering» του QE. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική» απάντησε ο Σινιόρι. «Το ερώτημα είναι πόσο θα επεκταθεί η προθεσμία που είχε δοθεί» επισήμανε.

Αντιμετωπίζοντας σταθερά χαμηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ παρά τις προσπάθειες της, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει το Δεκέμβριο αν θα παρατείνει τις αγορές ομολόγων ύψους 80 δισεκ. ευρώ μηνιαίως και μετά το Μάρτιο, έχοντας να εξισορροπήσει τη συρρίκνωση του κόστους με τις αυξανόμενες παρενέργειες του προγράμματος.

πηγή: skai.gr