Βαθμολογία

Πλοκάμια και στη Βουλγαρία

Το κατώφλι του ανακριτή θα περάσουν σήμερα και αύριο οι 41 κατηγορούμενοι της εγκληματικής οργάνωσης που ξάφριζαν σπίτια αρπάζοντας χρηματοκιβώτια, τιμαλφή και χρήματα, με τη δράση τους να εντυπωσιάζει τις εισαγγελικές και τις δικαστικές αρχές.

Η πολυσχιδής δραστηριότητά τους έφθασε ακόμη και στο σημείο να έχουν συστήσει «ομάδα πόλης», όπως αποκαλούνταν από τον επιχειρησιακό αρχηγό της, αφού τα οχήματα που χρησιμοποιούσε δεν ήταν μεγάλου κυβισμού ή πολυτελή, αλλά συνηθισμένα οχήματα πόλης ώστε να μην προκαλούν την προσοχή των αστυνομικών ή των πολιτών.

Μάλιστα, ο αρχηγός της ομάδας πόλης διέμενε τις περισσότερες ημέρες του μήνα στη Βουλγαρία, ωστόσο σχεδόν σε καθημερινή βάση κατέβαινε στην Αλεξανδρούπολη ή την Ορεστιάδα, εντόπιζε τα σπίτια όπου θα έμπαινε, και στη συνέχεια έκανε διαρρήξεις μαζί με άλλους Ρομά που όμως δεν ανήκαν στον σκληρό πυρήνα της υποομάδας. Αμέσως μετά επέστρεφε στη Βουλγαρία προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του. Επιπλέον, συγγενικό πρόσωπο του «αρχηγού» ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ήταν επιφορτισμένος και με τον ρόλο του «ασυρματιστή», είχε στην κατοχή του ασύρματο συντονισμένο στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και έδινε κατευθύνσεις από το... σπίτι του (!) αφού γνώριζε ότι η φυσική του παρουσία στις διαρρήξεις θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Σε αυτήν τη δουλειά όμως δεν λείπουν και τα ατυχήματα, αφού σε απόπειρα διάρρηξης στον Διόνυσο ο ιδιοκτήτης που είχε άδεια οπλοφορίας τούς πήρε στο κατόπι, πυροβολώντας για εκφοβισμό, ενώ κατά τη διάρκεια του «καθήκοντος» δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί.

Είχαν τραυματισμό

Τον περασμένο Ιούλιο και στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν ένα χρηματοκιβώτιο που έκλεψαν από φαρμακοβιομηχανία, ιδιοκτήτης και υπάλληλος τους κυνήγησαν, με αποτέλεσμα το χρηματοκιβώτιο να πέσει στα πόδια ενός εκ των δραστών και να τραυματιστεί. Και επειδή η οργάνωση διέθετε χρήματα, μετέβη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για τις πρώτες βοήθειες, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτός από τις διαρρήξεις στα σπίτια, η εγκληματική οργάνωση έχει στο ενεργητικό της και κλοπές ΑΤΜ χρησιμοποιώντας μπουκάλες οξυγόνου, αλλά και κλοπές σε σούπερ μάρκετ, μαιευτήρια και πρατήρια υγρών καυσίμων.

ΕΘΝΟΣ