Βαθμολογία

Γκώνιας: «Ακόμη μία πολύ καλή παράσταση»

Η Καλλιθέα επικράτησε με την… ψυχή στο στόμα του Παναιγιάλειου (1-0), την Κυριακή (6/11), για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, με τον τεχνικό των νικητών Τάκη Γκώνια να κάνει για μία ακόμη φορά εκκεντρικές δηλώσεις. Μίλησε για ποδοσφαιριστές-καλλιτέχνες που δέχονται μπούλινγκ και που οι ζωές τους μοιάζουν με εκείνες των προσφύγων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Είμαστε ένα βήμα μπροστά, αφού από τον έναν δημοσιογράφο στην συνέντευξη Τύπου μαζευτήκαμε αρκετοί. Θα ήθελα να ξεφύγουμε από αυτό το καθιερωμένο των δηλώσεων που μιλάνε προπονητές και είναι σαν να ακούς δημοσιογράφους στα πρώτα χρόνια της δουλειάς τους που χρησιμοποιούν πολλές παρόμοιες εκφράσεις. Δηλαδή μπήκαμε καλά στο πρώτο ημίχρονο αν έχει μπει γκολ, ή τους ξυπνήσαμε στο ημίχρονο αν δεν έχει πάει καλά το ματς στο πρώτο. Λέμε, λέμε και τελικά δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο ματς».

«Δεν διαφέρουν σε τίποτε οι ζωές των ποδοσφαιριστών της FootballLeague από αυτές των Προσφύγων. Να ξέρετε πως ένας από τους λόγους που έγινα προπονητής είναι επειδή οι ποδοσφαιριστές δέχονται μπούλινγκ από άσχετους παράγοντες που νομίζουν πως επειδή έχουν δύναμη και χρήματα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Προσβάλλουν τους ποδοσφαιριστές και θυμάμαι στην προετοιμασία, σε φιλικό παιχνίδι, ήμουν κοντά στο να πάω στον απέναντι πάγκο και να μιλήσω στον άνθρωπο που έκανε τον προπονητή. Έπρεπε να ακούγατε τι έλεγε στους παίκτες. Για εμένα οι ποδοσφαιριστές είναι καλλιτέχνες, αφού δεν είναι εύκολο να παίξεις ποδόσφαιρο, να εφαρμόσεις το θεωρητικό ποδόσφαιρο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Να γυρίσεις το σώμα σου μαζί με την μπάλα, όπως το κάνει ο Τσίπρας. Εγώ τους θαυμάζω και ειδικά τους δικούς μας ποδοσφαιριστές. Για αυτά που περνάνε και για αυτά που βγάζουν μέσα στο παιχνίδι.

«Στο σημερινό παιχνίδι είχαμε ακόμη μια παράσταση πολύ καλή από την ομάδα της Καλλιθέας που συνδυάστηκε με το αποτέλεσμα και είναι αυτό που αλλάζει τα δεδομένα για εσάς. Εσείς κοιτάζετε το γκολ και εμείς θα μπορούσαμε σήμερα από το πουθενά να δεχθούμε ένα γκολ. Αν χάναμε 1-0 τι θα γράφατε αύριο; Χάσαμε πέναλτι και μας ακυρώθηκε ένα κανονικό γκολ. Σήμερα στο 13ο λεπτό σημειώνεται κανονικό γκολ για εμένα και αν τότε γινόταν το 1-0 θα ήταν διαφορετικό παιχνίδι. Ακόμη και η συμπεριφορά της άλλης ομάδας θα ήταν διαφορετική στο παιχνίδι. Εμείς είχαμε έναν αντίπαλο που περίμενε έξω από την μεγάλη περιοχή και εμείς έπρεπε να βρούμε χώρους για να σκοράρουμε. Δουλεμένα πράγματα είναι για εμάς στην προπόνηση αυτά, να μπορέσουμε να σπάσουμε τις γραμμές»

«Έχετε ακούσει ποτέ για τη ζώνη του γκολ; Η νοητή γραμμή από τα όρια της μεγάλης περιοχής λέγεται Goalzone. Σε έρευνα που έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 βρέθηκε πως το 80% των γκολ που σημειώθηκαν ήταν μέσα σε αυτά τα όρια. Αυτή η ζώνη έχει και τρεις υποδιαιρέσεις μέσα στο όριο των 40 μέτρων πλάτος που έχει η μεγάλη περιοχή. Αυτή η διάσταση είναι σταθερή όσο πλάτος και μήκος και αν έχει συνολικά το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Όλες οι μεγάλες ομάδες προσπαθούν να τελειώσουν τις φάσεις τους μέσα από την GoalZone. Οι καλές ομάδες σημειώνουν τα γκολ τους κατά 88% μέσα από αυτή τη ζώνη και μόλις 12% με σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή.

Οι φιλοξενούμενες ομάδες προσπαθούν να τελειώσουν τις φάσεις τους πιο μακριά από την εστία, αλλά και πάλι το 80% των γκολ τους είναι μέσα σε αυτή τη ζώνη και όχι με τα σουτ έξω από αυτές. Το 65% των προσπαθειών τους είναι με σουτ έξω από την περιοχή, αλλά η επιτυχία τους είναι 20% από εκεί. Αντίθετα το 35% των προσπαθειών που μένει... γίνεται κατά 80% γκολ. Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα τα γκολ μπήκαν από εκεί, στο πρώτο μάλιστα είναι ο δεξιός μας ακραίοςς αμυντικός Λεβέντης που βρίσκεται μέσα στην ζώνη».