Βαθμολογία

Τα φάρμακα μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ

Το πρώτο βήμα για την πώληση φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ έγινε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού ανάρτησε κατάλογο με 40 δραστικές ουσίες με βάση τις οποίες θα γίνει η απελευθέρωση του καθεστώτος διάθεσης. Με αίτηση των εταιρειών τα σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες θα μπορούν θα βγαίνουν από τον κατάλογο μη συνταγραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και να εντάσσονται στα φάρμακα γενικής χρήσης (ΓΕΔΙΦΑ).

Η αλλαγή του καταλόγου θα επιτρέψει στις εταιρείες να διαθέτουν τα σκευάσματα και εκτός φαρμακείων, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας έναντι των δανειστών. Για τον σκοπό αυτό έχει περιληφθεί το άρθρο 68 στον Νόμο 4389 του 2016, ενώ έχει εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση (51194) τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, ο κατάλογος που δημοσιεύθηκε χθες είναι ενδεικτικός, καθώς περιλαμβάνει μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων, των οποίων ο τρόπος διάθεσης μπορεί να αλλάξει.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι να μπορούν να μετονομαστούν από «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» σε «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή - γενική διάθεση». Με βάση τον προτεινόμενο από τον ΕΟΦ κατάλογο καλούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καταθέσουν στον Οργανισμό αιτήσεις τροποποίησης τρόπου διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων. Μπορούν, επίσης, να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις τροποποίησης και για φαρμακευτικά προϊόντα δραστικών ουσιών εκτός καταλόγου, οι οποίες θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα κριτήρια του ισχύοντος νόμου.

Εμπορικές κατηγορίες

Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται πολύ εμπορικές κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία σήμερα συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία (ΜΗΣΥΦΑ). Μεταξύ αυτών είναι η παρακεταμόλη, την οποία περιέχουν πολλά γνωστά αναλγητικά φάρμακα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που περιέχεται στη γνωστή σε όλους ασπιρίνη και το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα για την ακμή. Περιλαμβάνονται, επίσης, δραστικές ουσίες που περιέχονται σε φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιόξινα προϊόντα, αντισηπτικά της στοματικής κοιλότητας, καθαρτικά, συμπληρώματα διατροφής, σκευάσματα κατά του επιχείλιου έρπητος, προϊόντα κατά της ταχυκαρδίας και για την αντιμετώπιση δηγμάτων εντόμων.

Για να ξεκινήσει η διάθεση των εν λόγω προϊόντων από καταστήματα εκτός φαρμακείων θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του οριστικού καταλόγου με βάση εκείνον που αναρτήθηκε χθες και να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Θα πρέπει, επίσης, να απελευθερωθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η επιλογή των ΓΕΔΙΦΑ έγινε από τον ΕΟΦ έπειτα από αξιολόγηση των χαρακτηριστικών τους: είναι μη συνταγογραφούμενα, αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης, τα οποία δεν συγχέονται με άλλη, η οδηγία του δοσολογικού σχήματος είναι απλή και οι αλληλεπιδράσεις με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες είναι ελάχιστες. Δεν πρέπει, επίσης, να χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη. Για τα εν λόγω σκευάσματα δεν πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους.

EΘΝΟΣ