Βαθμολογία

Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε τις φήμες περί ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός πράγματι όπως ανακοίνωσε θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Μάλιστα, με μια φράση του δείχνει ότι η απόφασή του είναι και ειλημμένη αλλά και καθοριστική αφού όπως είπε πως «οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας». Όσον αφορά την πιθανότερη ημερομηνία ανασχηματισμού, αυτή δεν θα είναι πριν τις 20 Οκτωβρίου.

Ο λόγος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να εκλέξει γραμματέα, αλλά και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Το διασαφήνισε στη χθεσινή του ομιλία λέγοντας πως «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Τα δύο σενάρια

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα καθορίσει και την ημερομηνία του ανασχηματισμού. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι στην περίπτωση που η αξιολόγηση κλείσει σύντομα (δηλαδή σε 20 ημέρες, ένα μήνα). Σε αυτή την περίπτωση ο ανασχηματισμός παίρνει παράταση και οι αλλαγές προσώπων στα υπουργεία θα γίνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το δεύτερο σενάριο είναι στην περίπτωση που παραταθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τότε ο πρωθυπουργός μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνει τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Πάντως, πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν , ποιοι νέοι εισέρχονται

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου λένε πως θα προσπαθήσει για τη διεύρυνση με πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και η πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στο νέο σχήμα αναμένεται να μπει πλειάδα νέων στελεχών 30άρηδων-40άρηδων, ενώ ακούγονται ότι θα αξιοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις βουλευτές όπως οι κ.κ. Φάμελλος, Καραγιαννίδης, Συρμαλένιος, Σαντορινιός, Σεβαστάκης, Καρακώστα, Αυλωνίτου κ.ά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη θέση του υπουργού Οικονομικών θα παραμείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο Νίκος Παππάς στη θέση του υπουργού Επικρατείας. Ακόμη ακούγεται ότι παραμένει στο Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Τόσκας, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση, όπως και ο Νίκος Κοτζιάς μέσω της πολιτικής κίνησης «Πράττω» -αν και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το πρόσωπό του, κυρίως από το κόμμα.

Ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα παραμείνει στο κυβερνητικό του πόστο ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ φημολογείται ότι η νυν υφυπουργός και κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη θα αναβαθμιστεί σε υπουργό Επικρατείας. Αλλαγή θέσης ή και εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν αρκετοί σημερινοί υπουργοί και υφυπουργοί, όπως οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Τρύφων Αλεξιάδης, Ανδρέας Ξανθός κ.ά.