Βαθμολογία

Αφαίρεση μεταλλίου από Λισένκο

Με απόφαση της ΔΟΕ αφαιρέθηκε από την Ρωσίδα σφαιροβόλο, Τατιάνα Λισένκο, το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Αυτό συνέβη καθώς τα επαναληπτικά τεστ που υποβλήθηκε έδειξαν ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και συγκεκριμένα στεροειδών αναβολικών.

«Η επανεξέταση των δειγμάτων της Λισένκο, από τους Αγώνες του 2012, έδειξαν ότι είναι θετική στο απαγορευμένο συστατικό turinabol», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ. Η δις παγκόσμια πρωταθλήτρια, η οποία τώρα αγωνίζεται με το επίθετο Μπελομπορόντοβα, είχε ήδη τιμωρηθεί και από την IAAF για υπόθεση ντόπινγκ στις αρχές του χρόνου.

Η Λισένκο είχε επίσης κατακτήσει τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας το 2011 και ροο 2013, αλλά δεν έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο λόγω της τιμωρίας που είχε επιβληθεί στους Ρώσους αθλητές από την ΔΟΕ.

Η 33χρονη είχε ήδη εκτίσει άλλη μία ποινή την διετία 2007-2009 για χρήση στεροειδών αναβολικών, έχασε τους Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και, πλέον, αντιμετωπίζει κίνδυνο ισόβιου αποκλεισμού.