Βαθμολογία

Εικόνες ντροπής αλλά και αλληλεγγύης

Το καλύτερο αλλά και το χειρότερο πρόσωπο της Ελλάδας έδειξαν σήμερα γονείς και εκπαιδευτικοί της χώρας, με ορισμένους να υποδέχονται τα μικρά προσφυγόπουλα στα σχολεία με αγάπη και θαλπωρή και άλλους να προσπαθούν να βάλουν «μπλόκο» στο δικαίωμα μάθησης των ταλαιπωρημένων παιδιών της Συρίας, του Αφγανιστάν ή του Ιράκ.

Στο 81ο δημοτικό σχολείο στα Κάτω Πετράλωνα, γονείς και εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα με ζεστές αγκαλιές και χαμόγελα. Η αυλή του σχολείου γέμισε και το μεσημέρι με φωνές, γέλια και παιχνίδια και οι περίπου 10 εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διδασκαλίας των προσφυγόπουλων θα προσπαθήσουν τώρα να βοηθήσουν τα παιδιά να σβήσουν από τη μνήμη τους τις τραγικές στιγμές που έζησαν στις πατρίδες τους.

Οι 30 μικροί μαθητές από την δομή του Ελαιώνα, έχοντας την σχολική σάκα στον ώμο, μπήκαν στην αίθουσα γεμάτοι ενθουσιασμό, μαζί με τους διερμηνείς που τους συνόδευαν, αλλά και τους νέους τους δασκάλους. Σε μερικές ημέρες, ο αριθμός των μικρών μαθητών αναμένεται να φτάσουν τα 60 παιδιά. .

«Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων. Είναι όπως όλα τα παιδιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του σχολείου, αλλά και γονείς που ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν αντιρρήσεις. Μια μητέρα τριών παιδιών δηλώνει ότι «η εκπαίδευση είναι για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις. Η κοινωνία μας εδώ είναι ανοιχτή και έχουμε αγκαλιάσει όλον τον κόσμο», ενώ κι ένας παππούς, περιμένοντας έξω από το σχολείο για να πάρει τον εγγονό του, τονίζει ότι «όλα τα παιδιά στον κόσμο είναι ίδια. Γιατί να μην έρθουν στο σχολείο; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, αναφέρει: «Καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της τρίτης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Ένωσης των συλλόγων γονέων, αλλά πάνω από όλα η γειτονιά, με αγάπη αγκαλιάζουμε τα προσφυγόπουλα, σκεπτόμενοι ότι κι ο λαός μας στο παρελθόν έχει βιώσει ανάλογες εμπειρίες. Πιστεύουμε ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών στα σχολεία, είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας, καθώς είναι κρίσιμο, αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζούνε -όσο είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες. Πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή παιδαγωγική διαδικασία Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί να την στερήσει από τον άλλον. Σε βασικά δικαιώματα του ανθρώπου δεν υπάρχουν φυλετικές, θρησκευτικές ή ιδεολογικές διακρίσεις. Προκειμένου να συμβάλλουμε για την καλύτερη προσαρμογή των παιδιών αυτών στο νέο τους περιβάλλον».

Ένταση στο 66ο δημοτικό Ακαδημίας Πλάτωνος

Η όμορφη αυτή ατμόσφαιρα στα Κάτω Πετράλωνα δεν «έφτασε» μέχρι το 66ο δημοτικό Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου ακτιβιστές διαπληκτίστηκαν με γονείς που προσπάθησαν να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες του σχολείου.

Τα 31 προσφυγόπουλα που έφτασαν για πρώτη μέρα στο σχολείο βρέθηκαν αντιμέτωπα με ένταση και μια «κλειστή» πόρτα, που άνοιξε λίγη ώρα αργότερα με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.

Οι γονείς των μαθητών του σχολείου διαμαρτύρονταν όχι για την φιλοξενία των προσφυγόπουλων στους χώρους αλλά επειδή κανένας αρμόδιος δεν τους ενημέρωσε για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Τα μέλη αλληλέγγυων διαπληκτίστηκαν έντονα με τους παρευρισκόμενους γονείς, οι οποίοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν την είσοδο των παιδιών στο σχολείο.

Όταν, όμως, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έδωσε στους γονείς τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, τα πνεύματα ηρέμησαν και τα προσφυγόπουλα μπήκαν στις διδακτικές αίθουσες.

ΕΘΝΟΣ