Βαθμολογία

Στη δημοσιότητα τα ονόματα 13.000 οφειλετών για χρέη 7,6 δισ

Οκτώ ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση, θα προηγηθεί προειδοποίηση των οφειλετών, μέσω email, με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στα Ταμεία για να προβούν σε ρύθμιση των χρεών.

Στη «μαύρη» λίστα που θα δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνονται 13.197 οφειλέτες με συνολικά χρέη 7,6 δισ. ευρώ, σε σύνολο 304.163 οφειλετών, των οποίων τα χρέη ύψους 16,783 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

Σύμφωνα με δημοσίευμα «Ημερησίας», επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης στην οποία προβλέπονται όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της δημοσιοποίησης, την ασφάλεια της σχετικής επεξεργασίας, καθώς και των στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν.

Παράλληλα θα τους γνωστοποιείται ότι θα «κινηθεί» εναντίον τους (αν δεν έχει ήδη κινηθεί μέσω του ΚΕΑΟ) η προβλεπόμενη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης ή και ποινικής δίωξης.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τη λίστα, σύμφωνα με την Ημερησία, θα εξαιρούνται έξι κατηγορίες:

1. Οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον τηρούνται οι όροι και για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση.
2. Τα χρέη για τα οποία έχει δοθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, νόμο ή πράξη διοικητικού οργάνου.
3. Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
4. Τα χρέη όσων έχουν αποβιώσει.
5. Οι οφειλές ανηλίκων και
6. Οι οφειλές του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

Τι θα γίνει με τις εισπράξεις

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω χρεών δημιουργήθηκαν πριν από το... 2009 (τα 13,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 16,7 δισ. ευρώ), δηλαδή πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να εισπραχθούν τώρα, σε μια συγκυρία όπου η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει καίρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τον κίνδυνο να περιοριστούν οι εισπράξεις έναντι των οφειλών στα Ταμεία, αποτυπώνει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όπου τίθεται ο στόχος για έσοδα 592 εκατ ευρώ έναντι 629 εκατ ευρώ φέτος και 760 εκατ ευρώ το 2015.

πηγή: iefimerida.gr