Βαθμολογία

Γκουαρδιόλα: «Είμαι εδώ, λόγω του Κρόιφ... »

Την πορεία του στην προπονητική, ο Πεπ Γκουαρδιόλα θεωρεί πως τη χρωστάει στα όσα έμαθε από τον Γιόχαν Κρόιφ. Μιλώντας στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Ολλανδού θρύλου, στο Λονδίνο, ο κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι υποστήριξε πως το γεγονός ότι συνάντησε τον «ιπτάμενο Ολλανδό» στη ζωή του, ήταν καθοριστικής σημασίας...  

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Ισπανός προπονητής των «πολιτών»: «Έγινα προπονητής στη Μπαρτσελόνα, τη Μπάγερν Μονάχου και τώρα είμαι εδώ στη Μάντσεστερ Σίτι επειδή ο Γιόχαν βρέθηκε στη ζωή μου. Λάτρευε τους σχηματισμούς και έπαιζε μαζί μας αλλά και καλύτερα από εμάς στην περιοχή, ακόμα κι όταν ήταν στα 36 του χρόνια! Μας έδειχνε συνεχώς τι έπρεπε να κάνουμε, με κινήσεις, στην πράξη. Μας εξηγούσε τα πάντα... Κάθε προπόνηση ήταν... σεμινάριο, σαν να πηγαίναμε κάθε μέρα σε Πανεπιστήμιο ποδοσφαίρου.

Δεν άλλαξε την ποδοσφαιρική κουλτούρα μονάχα ενός συλλόγου, αλλά δύο. Και του Άγιαξ αλλά και της Μπαρτσελόνα με τον τρόπο του. Ήρθε στη Βαρκελώνη, είπε “παιδιά, θα παίζουμε έτσι...” και όλοι τον άκουγαν και ακολουθούσαν τις εντολές του αμέσως. Έβλεπες ακόμα και στα μικρά κλιμάκια στις ακαδημίες να παίζουν όπως το ήθελε εκείνος... Από το τίποτα, είχε τη δύναμη να δημιουργήσει πολλά! Είχε χάρισμα, γνώσεις, προσωπικότητα...».