Βαθμολογία

Σαρώνει τα πάντα ο Κυκλώνας Μάθιου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται σε ετοιμότητα επειδή θα βρεθούν στην κυριολεξία στο «μάτι» του Κυκλώνα Μάθιου. Ήδη η πολιτεία της Φλόριντα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μπάρακ Ομπάμα διότι πρόκειται να πληγεί από το φαινόμενο.

Δύο εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε παραλιακές περιοχές της Φλόριντα, της Νότια Καρολίνα και της Τζόρτζια κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ειδικά στο Μαϊάμι θα είναι τόσο ισχυρό το χτύπημα του κυκλώνα που οι αρχές παρακάλεσαν τους πολίτες να μην αψηφίσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Με Προεδρική απόφαση ο Ομπάμα αποδέσμευσε άμεσα ομοσπονδιακά μέσα για να μπορέσουν να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές ενώ τόσο οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας όσο και αυτές της διαχείρησης έκτακτων περιστατικών θα αναλάβουν το συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης.

Φονικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα και από την Αϊτή με περισσότερους από 100 νεκρούς συνολικά στην Καραϊβική.Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία μονάχα κοινότητα της Αϊτής, στο Ρος-α-Μπατό, στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει «καταστραφεί ολοσχερώς» και 4 στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στην Καραϊβική από το 2007 και καθώς πλησιάζει στη Φλόριντα ενισχύθηκε εκ νέου στην κατηγορία 4 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους άνω των 200 χλμ/ώρα.