Βαθμολογία

Επίθεση Μπερτομέου στην FIBA

Επίθεση κατα της FIBA έκανε ο Τζόρντι Μπερτομέου με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκας να κατηγορεί την παγκόσμια ομοσπονδία πως απειλεί τις ομάδες και τις ομοσπονδίες.

O 57χρονος Ισπανός πρόεδρος της Ευρωλίγκας τόνισε ότι ήταν επιλογή των ομάδων να αγωνιστούν στην Euroleague και στο Eurocup, ενώ έκανε αναφορά και στο λεγόμενο κλειστό κλαμπ.

Αναλυτικά τα λεγόμενα του Μπερτομέου:

«Υπό την Ευρωλίγκα το μπάσκετ αναπτύσσεται διαρκώς. Η FIBA προσπάθησε να πάρει στα χέρια της τη διοργάνωση και απέτυχε, γιατί την απέρριψαν οι ίδιες οι ομάδες. Τους προτείναμε να ενωθούμε, αλλά το απέρριψαν κι αυτό και τώρα απειλούν τους συλλόγους και τις εθνικές ομάδες με κυρώσεις, αν δεν πάνε με το μέρος τους. Δεν μπορείς να απειλείς για να αλλάξεις μια κατάσταση. Είναι παράνομο, πρέπει οι ομάδες να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν πού θέλουν να παίξουν. Οι ομάδες της Euroleague και του Eurocup επέλεξαν να παίξουν σε αυτές τις διοργανώσεις, δεν τις υποχρέωσε ή απείλησε κανείς για να το κάνουν. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ελπίζω να τελειώσει σύντομα, αλλά δεν ξέρω πότε. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε μαζί τους για να βρούμε λύσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούμε. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα».

Στην «κατηγορία» περί κλειστού κλαμπ για λίγους και εκλεκτούς, ο Τζόρντι Μπερτομέου είπε:

«Δεν είναι μια κλειστή λίγκα. Υπάρχουν έντεκα κλειστά συμβόλαια, για τις ομάδες που έχουν κατακτήσει το 95% των εγχώριων τίτλων από το 2000 και μετά, συνεπώς αξίζουν να είναι στη διοργάνωση, αλλά πέντε θέσεις είναι ανοιχτές, για το νικητή του Eurocup και κάποιους πρωταθλητές. Επίσης είναι πιθανό στο μέλλον να αυξηθεί ξανά ο αριθμός των ομάδων, ίσως να γίνουν πάλι 24. Πάντως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο άμεσα. Αν το κάναμε τώρα, θα προκαλούσαμε πρόβλημα στις εγχώριες διοργανώσεις και τις σεβόμαστε».