Βαθμολογία

Σημαντική έρευνα για τους καπνιστές

Οι άντρες που καπνίζουν έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με άσθμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έκπληκτοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως, τα σπερματικά κύτταρα καταστρέφονται από τα χημικά που εμπεριέχονται στη νικοτίνη. Η ηλικία στην οποία αρχίζει ένας άνδρας το κάπνισμα αλλά και ο χρόνος που αφιερώνει στη βλαβερή συνήθεια προτού αποφασίσει να κάνει οικογένεια, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των απογόνων του, σύμφωνα με την Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", η μελέτη σε 24 χιλιάδες παιδιά έδειξε ότι, όσο πιο νωρίς ξεκινά ένας άνδρας το κάπνισμα, όπως κι όσο παραμένει καπνιστής, αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν απογόνους με άσθμα. Όσοι καπνίζουν πριν την ηλικία των 15, διέτρεχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδιά με άσθμα.

Αλλά και τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες τους είχαν σταματήσει το κάπνισμα πριν κάνουν οικογένεια, διέτρεχαν επίσης κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως, εκτός από τον τρόπο ζωής των μαμάδων και το lifestyle των πατεράδων επηρεάζει ως ένα σημαντικό βαθμό την υγεία των απογόνων τους.