Βαθμολογία

Πρίφτης: «Να αποδώσουμε καλό μπάσκετ»

Στη media day του Άρη, ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Πρίφτης μίλησε στους εκπροσώπους του τύπου και αναφέρθηκε στους στόχους του Άρη, στον Σανικίτζε και στην φετινή προετοιμασία. Μάλιστα αναφέρθηκε και στους «αιωνίους» και στην διαφορά που υπάρχει με τις υπόλοιπες ομάδες. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την προετοιμασία: «Στην περίοδο της προετοιμασίας οι ομάδες προσπαθούν να οργανώσουν το παιχνίδι τους. Είναι κάτι σαν το σχολείο: Βάζουν κάποια ύλη την οποία πρέπει κατά κάποιο τρόπο όλοι να την εφαρμόσουν και όλοι να μπουν μέσα σ’ αυτήν τη διαδικασία. Δυστυχώς εμείς λόγω κάποιων προβλημάτων τραυματισμών και απουσιών, σε ότι αφορά αυτήν την ύλη, είμαστε αρκετά πίσω.  Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε το παιχνίδι με τη Steaua να είναι το τελευταίο μας φιλικό. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το διάστημα, που δεν περιλαμβάνει περισσότερες από 4-5 προπονήσεις, για να καλύψουμε αυτήν την ύλη που δεν έχουμε βάλει, μέχρι στιγμής, σε επίπεδο ομάδας, έχοντας όλους τους παίκτες στη διάθεσή μας, με σκοπό να βρούμε την καλύτερη δυνατή χημεία. Κάτι το οποίο δε γίνεται μέσα σε 4-5 μέρες, θα χρειαστεί ένα 20ήμερο και θα πάμε βήμα βήμα».

Για την προσθήκη του Sanikidze και το πόσο επηρέασε το παιχνίδι της ομάδας: «Ας μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα από ένα παιχνίδι. Σημασία έχει και ο αντίπαλος αλλά και το πώς έπαιξε η υπόλοιπη ομάδα. Το κομμάτι που αφορά τονSanikidze εμπεριέχει ένα πολύ μικρό ρίσκο σε ότι αφορά την απόφαση να πάμε στον συγκεκριμένο παίκτη. Το γεγονός ότι ήρθε μετά από ένα μήνα ήταν για μένα μία απόφαση ιδιαίτερα δύσκολη. Το γεγονός ότι ήρθε με πρόβλημα τραυματισμού το οποίο τον άφησε μία εβδομάδα εκτός, δυσχέραινε ακόμα περισσότερο τη δουλειά μας. Πιστεύω ότι θα μας δικαιώσει, έχω την πεποίθηση ότι έχει την εμπειρία, τις εικόνες και έχει αγωνιστεί σε ένα επίπεδο που θα μας βοηθήσει αισθητά. Όμως δε θέλω να ξεχωρίσω τη χθεσινή απόδοση και να προσδιορίσω αν είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Νομίζω ότι όπως και πέρυσι, όπως και πρόπερσι, όπως και κάθε χρόνο θέλουμε να έχουμε ένα συμπαγές σύνολο το οποίο να στηρίζεται στην ομαδικότητα, τη συλλογικότητα και όλοι να έχουν συμβολή σε ό,τι γίνεται μέσα στο παρκέ».

Για το αν είναι λιγότερο προβληματισμένος απ’ ό,τι εμφανίστηκε μετά από τον αγώνα με την Gaziantep: «Ναι, είμαι λιγότερο προβληματισμένος, αλλά αυτό δεν έχει σημασία γιατί μπορεί την επόμενη εβδομάδα να είμαι περισσότερο. Όλα αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με την απόδοση της ομάδας. Αυτήν την εποχή όλες οι ομάδες παλεύουν με τη λέξη σταθερότητα και καμία ομάδα δεν το επιτυγχάνει στο επίπεδο που θα ήθελε. Όλα θέλουν τον χρόνο, την  υπομονή τους, την εμπιστοσύνη και την ψυχραιμία τους. Για μένα αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνειδητά. Δηλαδή να έρχονται οι παίκτες να κάνουν την προπόνησή τους, εγώ υπεύθυνα να προσπαθώ να τους βοηθήσω και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάντα θα υπάρχει κάτι το οποίο θα έχουμε περιθώριο να βελτιώσουμε, μέχρι το τέλος».

Για το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής σεζόν: «Κάθε χρόνο είναι το ίδιο, δεν αλλάζει κάτι. Είναι κάποιοι παίκτες με τους οποίους έχω μία διαδρομή και μία συνέχεια, κυρίως σε ότι αφορά τους Έλληνες. Αναφορικά με τους ξένους, αλλάξαμε εξ ολοκλήρου τη δομή της ομάδας. Υπάρχουν κάποια έμπειρα παιδιά τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα και έχουν εικόνες και παραστάσεις ώστε αυτό το διάστημα προσαρμογής να το συντομεύσουν, αλλά υπάρχουν και κάποια παιδιά που δεν έχουν κάποια εμπειρία από την Ευρώπη και θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί μαζί τους, όχι μόνο εγώ, αλλά ως σύνολο, ώστε να μπορέσουν να εγκλιματιστούν. Αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο».

Για το αν η ομάδα θα είναι έτοιμη σε ένα 20ήμερο: «Για μένα έτοιμη η ομάδα δε θα είναι μέχρι το τέλος, θα υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση. Είπα ότι θα χρειαζόμουν 20 μέρες με την ομάδα ολόκληρη, όπως την έχω αυτές τις τρεις μέρες, για να περάσουμε κάποια ύλη, αμυντικά, επιθετικά, στο κομμάτι της τακτικής και φυσικά να φτιαχτεί μία χημεία η οποία θα μας κάνει να είμαστε πιο σταθεροί σ’ αυτά που προσδοκούμε σε κάθε παιχνίδι. Νομίζω ότι με το ξεκίνημα του Champions Leagueθα έχουμε μία πιο σταθερή εικόνα. Εγώ θα πηγαίνω στο παιχνίδι και θα ξέρω σε μεγαλύτερο ποσοστό τι να περιμένω».

Για το χτίσιμο της φετινής ομάδας: «Όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τη διοίκηση και σε απόλυτη επικοινωνία, φτιάξαμε την ομάδα. Όπως κάθε χρόνο, προσέξαμε τις κινήσεις μας από όλες τις απόψεις: Από άποψη αγωνιστική, χαρακτήρων, κοινωνικότητας, προσωπικοτήτων. Φτιάξαμε αυτό το γκρουπ και τώρα μένει να το προπονήσουμε, να το εμπιστευτούμε, να είμαστε κοντά τους όταν μας χρειάζονται στις δύσκολες στιγμές και όλοι μαζί σταδιακά να γίνουμε «ένα», να το νιώσουμε αυτό το «ένα» ότι είναι η φύση μας, να αποδώσουμε καλό μπάσκετ μέσα στο παρκέ, να φέρουμε τον κόσμο κοντά μας και όπως κάθε χρόνο να ενωθούμε όλοι μαζί και να κάνουμε μία καλή προσπάθεια».

Για το αν η πορεία του ΑΡΗ στην περσινή σεζόν δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για τη φετινή: «Η πίεση είναι πολύ σχετική. Το ότι έχουμε την τελευταία διετία μία σταθερή παρουσία στην τετράδα  και ότι η περσινή μας χρονιά ήταν αξιόλογη στο Eurocup, αναμφίβολα δημιουργεί τον στόχο να πάμε λίγο καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι. Ο βασικός στόχος είναι να σταθεροποιηθούμε εκεί που είμαστε τώρα. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το τι έκανε η ομάδα πέρυσι, αλλά και με το τι γίνεται γενικότερα στο πρωτάθλημα, τι κάνουν οι άλλες ομάδες, πώς είναι οι αντίπαλοί μας. Οπότε αυτή η αξιολόγηση πρέπει να γίνει έχοντας το μυαλό μας σε δύο ταμπλό, όχι μόνο στο τι έγινε πέρυσι, αλλά στο τι γίνεται φέτος σε ότι αφορά τους αντιπάλους μας. Όσο για την ερώτηση αν μπορεί να σπάσει η δυάδα, ειδικά με τον τρόπο που έχουν χτιστεί οι δύο ομάδες, ειδικά ο Παναθηναϊκός του οποίου το ρόστερ θεωρώ ότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά και ο Ολυμπιακός, τα μέλη του οποίου έχουν μία εξαιρετική γνωριμία μέσα στο παρκέ, νομίζω ότι είναι πολύ αφελές να λέει κάποιος ότι ο στόχος του ΑΡΗ ή των ομάδων που είναι στην ίδια κατηγορία είναι να εισχωρήσει ανάμεσα στους δύο. Αυτά έρχονται στην πορεία και η πορεία δεν είναι θέμα ενός χρόνου, μπορεί να είναι δύο ή τριών ετών. Η ανυπομονησία μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αυτό το διάστημα. Όσο έχεις υπομονή και είσαι ψύχραιμος, μπορεί αυτό να γίνει και πιο νωρίς. Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία με την οικογένεια Λάσκαρη και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση σε ό,τι κάνουμε. Έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό, που είναι η υπομονή. Ταυτόχρονα, ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με πρόγραμμα και πολλή σκέψη. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα συστατικά επιπολαιότητας σε κάθε μας απόφαση. Αναμφίβολα (η αναρρίχηση προς την κορυφή) υπάρχει στο μυαλό μας, αλλά είναι πολύ πρόωρο να λέμε κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτιάξουμε την ομάδα μας και να είμαστε ανταγωνιστικοί στα θεωρητικά πιο βατά παιχνίδια».