Βαθμολογία

Δικαίωση του Άρη για τα δελτία

Θετική εξέλιξη έχει για τον Άρη η υπόθεση με τα δελτία των τεσσάρων ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με όσα δήλωσετην Τρίτη (27/9) στο ραδιορωνικό σταθμό Libero 107,4 ο δικηγόρος του ΠΣΑΠ, Μανώλης Αλαφραγκής.

Ο έμπειρος νομικός τόνισε πως δικαιώθηκαν οι Θεσσαλονικείς και θα μπορούν να αγωνίζονται κανονικά οι Ανδρέας Τάτος, Βασίλης Ρόβας, Νίκος Τσουμάνης και Χαριτωνίδης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλαφραγκή: «Δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί ποτέ αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι τόσο απλό όσο το λέτε. Τόσο ο συνάδελφος και δικηγόρος της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, Αργύρης Λίβας όσο και εγώ δώσαμε μάχη νομικών επιχειρημάτων στο Διαιτητικό Τμήμα Εφέσεων της ΕΠΟ για να γίνει δεκτή η αίτηση.  Και αν πληροφορούμαι σωστά και η αίτηση του ΠΣΑΠ έγιναν δεκτές από την επιτροπή με 3-0. Δεν έχει κοινοποιηθεί όμως ακόμα επίσημο κείμενο της απόφασης.

Η υπόθεση ήταν ιδιόρρυθμη γιατί είχε πολλές νομικές περιέργειες. Ο ΑΡΗΣ πέρσι ήταν ερασιτεχνική ομάδα πέρσι αλλά φέτος που προβιβάστηκε έγινε επαγγελματική. Οι κανονισμοί της ΕΠΟ έχουν διαφορετικές προβλέψεις και ρυθμίσεις για τις ομάδες που προβιβάζονται. Τα ερασιτεχνικά δελτία τους έληγαν στις 30/6 /2016. Ο κ. Λίβας στάθηκε πολύ στο άρθρο 6 της ΦΙΦΑ το οποίο αναφέρει ότι η παράταση της μεταγραφικής περιόδου δίνεται για άνεργους ποδοσφαιριστές, άνεργους επαγγελματίες τα συμβόλαια των οποίων έχουν λήξει στο παρελθόν. Δεν διευκρινίζει ο κανονισμός της ΦΙΦΑ αν στο παρελθόν εννοεί 30/6/2016 ή 30/6/2015 ή του 2014 και να μπορεί να υπαχθεί στην παράταση των ανέργων επαγγελματιών.

Εγώ ως πληρεξούσιος του ΠΣΑΠ πρόσθεσα και μερικά ακόμη επιχειρήματα. Η ΠΑΕ είχε στείλει εξώδικα συμβόλαια στους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές στις 25 Ιουλίου και ζήτησα από την Επιτροπή να γίνει η διάκριση ανάμεσα στην επαγγελματική ιδιότητα και στην εγγραφή στο μητρώο της ΕΠΟ, γιατί ο κανονισμός ιδιότητας και μεταγραφών στο άρθρο 2 λέει ότι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι όσοι έχουν επαγγελματικό γραπτό συμβόλαιο. Άρα αφού έχουν συμβόλαιο από τις 25 Ιουλίου ακόμη και αν δεν γίνει δεκτό το πληρεξούσιο της ΠΑΕ, αυτοί απέκτησαν επαγγελματική ιδιότητα.

Θεωρώ ότι η Επιτροπή στάθηκε ή στο άρθρο 6 της ΦΙΦΑ που υπήρχε στο πληρεξούσιο της ΠΑΕ όπου δεν διευκρινίζεται αν το συμβόλαιο πρέπει να έχει λήξει 30/6/2016 ή 30/6/2015 ή του 2014 ή έχει κάνει δεκτό αυτό που ισχυρίστηκα εγώ, ότι δηλαδή στις 25 Ιουλίου οι παίκτες απέκτησαν επαγγελματική ιδιότητα με την αποστολή εξωδίκων συμβολαίων και την υπογραφή τους. Το ότι δεν κατατέθηκαν τα συμβόλαια για την εγγραφή τους σύμφνωα με το άρθρο 6 του παραρτήματος Γ του κανονισμού ιδιότητας και μεταγραφών μέσα σε 7 ημέρες ως αποκλειστική προθεσμία που προβλέπει ο κανονισμός δεν είναι υπαιτιότητα των παιδιών σε καμία περίπτωσης γιατί ο κανονισμός αναφέρει ότι είναι ευθύνη της ΠΑΕ.

Οι ποδοσφαιριστές λόγω της κατάρτισης και της σύναψης επαγγελματικού συμβολαίου πίστεψαν ότι είναι ήδη επαγγελματίες, με αποτέλεσμα η πλάνη τους αυτή να είναι συγγνωστή αλλά και να έχουν αποκτήσει την επαγγελματική ιδιότητα και να την έχουν απολέσει, αφού δεν κατατέθηκαν τα συμβόλαια εντός 7 ημερών, καθώς το άρθρο 2 παράγραφος 1 λέει ότι ποδοσφαιριστές είναι όσοι συμμετέχουν στο οργανωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν είναι εγγραμμένος στο μητρώο της ΕΠΟ δεν μπορείς να συμμετέχεις σε αυτό, άρα λοιπόν αφού μετά το πέρασμα των 7 ημερών δεν πρόλαβαν αν εγγραφούν είχαν απολέσει την ιδιότητα του επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Άρα αφού και η ιδιότητα του επαγγελματία ποδοσφαιριστή χάθηκε πριν τις 31/8/2016 με αποτέλεσμα να δικαιούνται οι ποδοσφαιριστές να πάνε στην παράταση.

Στο ότι η ιδιότητα των παικτών πριν τις 30/6 ήταν ερασιτεχνική και έκλεισε τα μάτια σε όλα τα υπόλοιπα. Η Επιτροπή των Εφέσεων αποτελείται με προεδρεύοντα έναν τακτικό Αρειοπαγίτη, τον κ. Γεωργά και έναν δικηγόρο της ΕΠΟ και έναν δικηγόρο του ΠΣΑΠ».