Βαθμολογία

Πυρετώδεις διεργασίες για το πολυνομοσχέδιο

Νόμος του κράτους θα πρέπει να είναι μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου -τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group- το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν:

Οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (ασφάλιση στον ΟΓΑ για περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους), την κατάργηση των εκπτώσεων στις εισφορές του κλάδου υγείας αλλά και των εκπτώσεων που αφορούν την αναγνώριση πλασματικών ετών.

Οι νομοθετικές αλλαγές για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (εκτός απροόπτου θα χρειαστεί νομοθετική κύρωση και γι' αυτό το θέμα), αλλά και τη μεταφορά της ομάδας των ΔΕΚΟ στο καινούργιο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η θέσπιση των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος είναι στο νομοσχέδιο να ενσωματωθούν οι διατάξεις τόσο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών όσο και για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν κλείσει τα μέτωπα με τους θεσμούς. Δηλαδή, το μέτωπο για τον ακατάσχετο λογαριασμό (αναζητείται και εναλλακτική λύση από την ελληνική πλευρά) αλλά και για τον συντελεστή φορολόγησης όσων θα αποκαλύψουν αυτοβούλως τις κρυφές αποταμιεύσεις τους.