Βαθμολογία

Ο Λούλα οδηγείται σε δίκη για διαφθορά στη Βραζιλία

«Στρατηγό» του δαιδαλώδους σκανδάλου διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή Petrobras, με στόχο να διατηρήσει το κόμμα του στην εξουσία, αποκαλούν οι εισαγγελείς τον πρώην πρόεδρο και ιστορικό ηγέτη της κεντροαριστεράς στην Βραζιλία, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ζητούν την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του ιδίου και της συζύγου του για να τους οδηγήσουν στο εδώλιο.

Οι εισαγγελείς ζητούν τη δίωξη του 70χρονου Λούλα για πολυτελές οίκημα σε παραθαλάσσιο θέρετρο, το οποίο ο ίδιος και η σύζυγός του φέρεται να έλαβαν ως «δώρο» από τον κατασκευαστικό κολοσσό OAS, εκ των εταιρειών στην καρδιά του σκανδάλου της Petrobras.

Κατά τους εισαγγελείς, η εταιρεία αγόρασε και ανακαίνισε το διαμέρισμα για τον Λούλα και την σύζυγό του. Η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία έχει εξασφαλίσει επικερδή συμβόλαια κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης Λούλα και συνδέεται με μίζες από την Petrobras.

Ο ίδιος ο Λούλα αρνείται ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του και καταγγέλλει ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες. Άλλα έξι άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες, περιλαμβανομένων δύο στελεχών της OAS. Το πολυτελές διαμέρισμα εκτιμάται ότι είναι αξίας έως και 550.000 δολαρίων.

Η υπόθεση είναι ύψιστης σημασίας τόσο για τον Λούλα, όσο και για το κόμμα του. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι παραμένει υπολογίσιμη δύναμη και θα μπορούσε να επιχειρήσει επάνοδο στην προεδρία της Βραζιλίας -αρκεί να «καθαρίσει» το όνομά του. Ο Λούλα κατηγορείται ήδη και για απόπειρα παρακώλυσης της δικαιοσύνης στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο της Petrobras.

Σύμφωνα με την εισαγγελία είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει τη σιωπή ενός πρώην διευθυντή της Petrobras, του Νέστορ Σερβερό, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση τον Ιανουάριο του 2015 στο πλαίσιο της έρευνας για το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.