Βαθμολογία

Νέο «ραντεβού» τον Οκτώβριο

Νέο ραντεβού με τους Θεσμούς για τον Οκτώβριο έκλεισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που μετά από το σημερινό του τετ-α-τετ με τους πιστωτές τόνισε ότι επρόκειτο για μια διερευνητική, διαδικαστική συζήτηση.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Επίσης, όπως σημείωσε, η επόμενη συνάντηση που θα αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Γιάννης Φώσκολος), στο τραπέζι του πρώτου αναγνωριστικού ραντεβού θα έπεφταν όλα τα καυτά θέματα της ατζέντας: ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις και μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό.

Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές περιμένουν το πόρισμα της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που μελετά τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» ώστε να προτείνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, το οποίο πάντως δεν αναμένεται πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η αναζήτηση της «χρυσής τομής» στον μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Η πλειοψηφούσα θέση στους κόλπους των επιστημόνων εκτιμάται πως γέρνει υπέρ της επαναφοράς καθορισμού του από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, με την πρόβλεψη όμως για μια ειδική επιτροπή που θα έχει λόγο στη διαδικασία.

Ο «γόρδιος δεσμός»

Αντίθετα, τον «γόρδιο δεσμό» των ομαδικών απολύσεων -αναφορικά με τη διατήρηση ή κατάργηση του «υπουργικού βέτο»- αναμένεται να λύσει η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδίδεται εντός του Σεπτέμβρη. «Μάχη» με ανατροπές στο ισχύον καθεστώς αναμένεται και στο πεδίο του συνδικαλιστικού νόμου ιδιαίτερα όσον αφορά στις άδειες των συνδικαλιστών, τον τρόπο απόλυσης και τη χρηματοδότηση των συνδικάτων.

Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση της μετενέργειας, υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων και καθορισμό κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους. Αύριο αναμένεται νέο ραντεβού Κατρούγκαλου - δανειστών, αυτήν τη φορά για τις... ουρές του Ασφαλιστικού, δηλαδή για τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει από την πρώτη αξιολόγηση (μείωση έκπτωσης στην εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονες, απένταξη τουριστικών καταλυμάτων στους μικρούς δήμους από τον ΟΓΑ) και για τη «νέα ευκαιρία» που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Κατρούγκαλος στο Reuters: Θα αντισταθούμε στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα πει στους πιστωτές της ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση για να στηρίξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται μισθούς και εργασιακούς όρους σε συλλογική βάση, σημειώνει το Reuters.

Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η Αθήνα θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη».

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις διότι είναι η βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, σημειώνει το Reuters.

Άλλα θέματα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τις μαζικές απολύσεις και τη δυνατότητα οι εργοδότες να προχωρούν σε ανταπεργία (lock-out) σε περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Αυτά είναι μέτρα που οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων εργαζομένων».

ΕΘΝΟΣ