Βαθμολογία

Ο Διλμπέρης για τον νέο Πανσερραϊκό

Ρόστερ με πλουραλισμό διαθέτει ο φετινός Πανσερραϊκός, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Παναγιώτης Διλμπέρης σε συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη (13/9) στην ΕΡΤ Σερρών. Ο τεχνικός των «Λιονταριών» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο «χτίσιμο» της ομάδας, τους στόχους και τον τρόπο παιχνιδιού, ενώ απέφυγε να μιλήσει για άνοδο.

Αρχικά, ο Διλμπέρης μίλησε για τη συμπλήρωση τριάντα ημερών στον πάγκο του Πανσερραϊκού: «Πρέπει να ξεκινήσω από την πρώτη προπόνηση, όταν μπήκα για πρώτη φορά στο γήπεδο του Πανσερραϊκού. Εκεί που αισθάνεται κάποιος ότι σίγουρα έχει έρθει σε μια πολύ ιστορική ομάδα, που ακόμα και εκείνοι οι 50 με 60 φίλαθλοι που είχαν έρθει εκείνην την ημέρα σε κάνουν να καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα παρελθόν πολύ μεγάλο, ότι το σήμα που φοράς στο στήθος αφορά έναν σύλλογο που έχει μια παράδοση κι έχει ζήσει σε αυτό το γήπεδο μεγάλες στιγμές.

Ήταν η πρώτη εντύπωση και ο οδηγός για μένα για τη συνέχεια. Αυτό το εισπράττεις κι όταν περπατήσεις μέσα στην πόλη όπου πραγματικά υπάρχει κόσμος που αγαπά πολύ αυτήν την ομάδα, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν γι' αυτήν την ομάδα. Κόσμος που δεν είναι ούτε ΠΑΟΚ ούτε Άρης ούτε Ολυμπιακός, παρά μόνο Πανσερραϊκός».

Αναφορικά με το ποδόσφαιρο που θα παίζει η ομάδα τόνισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη για να το καταλάβει ο οποιοδήποτε προπονητής ότι δεν αποφασίζει ο προπονητής τι ποδόσφαιρο θα παίξει σε μια ομάδα, το επιτάσσει περισσότερο το σήμα και η ιστορία της».

Σχετικά με τους στόχους επεσήμανε: «Σε γενικές γραμμές αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε πού μπορεί να φτάσει η ομάδα. Είναι μικρό το χρονικό διάστημα, τα τεστ που έχουμε κάνει, ναι, έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα εγώ βγάζω καθημερινά συμπεράσματα. Για να πω την αλήθεια θέλουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη για να πω με σιγουριά πού μπορεί να φτάσει η ομάδα, όμως επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη στοχοθέτηση θα πω το πολύ απλό παράδειγμα.

Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρεις το πρωτάθλημα, είναι όμως πάρα πολύ εύκολο να κερδίσεις ένα παιχνίδι ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο αντίπαλος. Αυτή είναι η φιλοσοφία που περνάω στα παιδιά. Ότι κάθε παιχνίδι μπορεί εύκολα ή δύσκολα να κερδηθεί και με αυτήν τη φιλοσοφία θα οδηγηθούμε στο πρωτάθλημα.

Κάθε παιχνίδι είναι ένας τελικός. Κάθε Κυριακή εμείς θα έχουμε έναν τελικό. Αυτόν τον τελικό πρέπει οπωσδήποτε να τον κερδίσουμε. Κάθε Κυριακή θα κάνουμε ταμείο και θέλουμε τρεις βαθμούς, η ομάδα να μην χάνει, να χτίζει νοοτροπία, να χτίζει ψυχολογία και θα την ανεβάσουμε με την απόδοσή μας.

Να ανεβάσουμε και την ψυχολογία του κόσμου, διότι θα υπάρχει μια ομάδα που θα παλεύει από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι το τέλος. Νομίζω ότι αυτή την ομάδα δεν θα την κατηγορήσει κανένας για το θέμα της αγωνιστικότητας, το δυναμισμό, το πάθος και με υψηλό το αίσθημα ότι παίζουμε για τον Πανσερραϊκό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει στόχος για άνοδο, ο Διλμπέρης απέφυγε να απαντήσει: «Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο, τόσο μεγάλο τη στιγμή που είμαστε λίγο χρόνο μαζί. Αν μας προκύψει εννοείται ότι θα το κυνηγήσουμε, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί μια δήλωση δική μου ή της διοίκησης, ότι ο Πανσερραϊκός πάει άμεσα για την Α' Εθνική. Αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτό που λέω πράξη θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας».

Όσον αφορά τη διαφορά με μπάτζετ άλλων ομάδων σχολίασε: «Κάθε ομάδα έχει πολλά προτερήματα και πολλά μειονεκτήματα. Σε μια ομάδα τα προτερήματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα και τα μειονεκτήματα πολύ λιγότερα. Μέσα από τη διαδικασία του σκάουτινγκ, αλλά και τη γνώση που έχουμε για τη δική μας ομάδα σε κάθε παιχνίδι θα προσπαθήσουμε να εξαφανίσουμε τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου όσο μπορούμε, να εξαφανίσουμε τα μειονεκτήματά μας και να εμφανίσουμε τα πλεονεκτήματά μας και τα μειονεκτήματα του αντιπάλου.

Το ποδόσφαιρο είναι κάτι σαν να φτιάχνεις ένα κατασκευαστικό έργο π.χ. στην Εγνατία Οδό. Δεν εξαρτάται μόνο από το ότι θέλω να πάω από τη μια μεριά του λόφου στην άλλη κατασκευάζοντας μια γέφυρα. Εξαρτάται πάρα πολύ από χιλιάδες παράγοντες όπως είναι το υπέδαφος, αν είναι σταθερό, αν το έχεις δομήσει σωστά όλο αυτό, αν πραγματικά έχεις καταλάβει ότι το φορτίο θα πέσει πάνω σε αυτή τη γέφυρα.

Και είναι όλα αυτά παρομοιώσεις, γιατί υπάρχει η περίπτωση να έχεις ρίξει πάρα πολλά χρήματα σε ένα σαθρό οικοδόμημα ή σε κάποια στιγμή να περάσει τόσο βάρος στην ομάδα που να μην το αντέχει ή ακόμη να έχεις επενδύσει σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Όλα αυτά θα επηρεάσουν, δεν είναι τα χρήματα η ικανή και η αναγκαία συνθήκη»

Κληθείς να σχολιάσει πώς δημιουργήθηκε το ρόστερ, ο τεχνικός του Πανσερραϊκού εξήγησε: «Δημιουργήσαμε το ρόστερ έχοντας έναν πλουραλισμό στις θέσεις. Έχουμε δύο με τρεις παίκτες σε κάθε θέση. Επιλέξαμε αυτούς που πληρούσαν τις προϋποθέσεις που βάλαμε από την αρχή. Ήταν πολύ εύκολο, σαν να βάζαμε έναν αριθμό σε μια εξίσωση. Επίσης έχουμε επιλέξει ποδοσφαιριστές με εντελώς διαφορετικά τεχνικοτακτικά χαρακτηριστικά».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε γιατί απάντησε αρνητικά στην απόκτηση του Χαβίτο: «Δεν είναι μόνο η περίπτωση του Χαβίτο, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια κίνηση εντυπωσιακή. Το ζύγισα από πολλές απόψεις και θεώρησα ότι το να δημιουργήσω μια ανισορροπία αυτήν τη στιγμή σε ένα ρόστερ το οποίο κινείται σε κάποια συγκεκριμένα στάνταρ, αλλά και το να περιμένω για ένα μήνα να μου δώσει ένας παίκτης κάτι αφού μετά τρεις μήνες θα έχουμε και πάλι μεταγραφική περίοδο, μπορεί να χαλούσα αυτές τις ισορροπίες μέσα στην ομάδα».

Αναφερόμενος στη διοίκηση του Πανσερραϊκού δήλωσε: «Πρέπει να συγχαρούμε αυτούς τους ανθρώπους της διοίκησης, χωρίς να θέλω να λαϊκίσω, διότι πραγματικά έβαλαν τα στήθη τους μπροστά σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τον Πανσερραϊκό. Η λογική της φετινής ομάδας είναι αυτή η ομάδα να αντέξει και όταν τελειώσει τη χρονιά να μην έχει οικονομικά προβλήματα και να πάρει κανονικά την άδειά της».

Ερωτηθείς γιατί πήρε μόνο δύο παίκτες από την ομάδα Νέων, ο Διλμπέρης απάντησε: «Πήρα μια λίστα από τον προπονητή τον κ. Δημητρίου με τους παίκτες. Με το πώς διαμορφώθηκε το ρόστερ, αποφασίσαμε κάποια παιδιά να μείνουν, δεν αποφασίσαμε ότι κάποια παιδιά δεν μπορούν, παράδειγμα δεξί μπακ έχουμε τον Τσουβαλτσίδη και τον Στέβιτς, όποιο παιδί κρατούσαμε μόνο κακό θα του κάναμε παρά καλό.

Κανένας δεν έφυγε σαν κακός παίκτης, θα παρακολουθώ τα παιδιά και θα πάω να δω παιχνίδια στο τοπικό όπως είχα κάνει και με τον Εθνικό Γαζώρου. Αυτά τα παιδιά θα έχουν προτεραιότητα να επιστρέψουν όταν χρειαστούμε κάποιον».

Αναφορικά με το γεγονός ότι σε τρία φιλικά ματς πήρε 7 βαθμούς είπε χαριτολογώντας: «Ναι είμαστε... πρωταθλητές στα φιλικά. Αλλάζω τους επτά αυτούς βαθμούς με νίκη επί της Ελευσίνας στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Εμείς σε κάθε παιχνίδι θέλαμε να δούμε κάτι διαφορετικό σε αυτά που δουλεύουμε και σε κάθε παιχνίδι βελτιώναμε κάτι.

Εγώ ποτέ δεν μίλησα για το αποτέλεσμα των αγώνων. Εγώ βλέπω αδυναμίες ακόμα στην ομάδα. Ευελπιστώ και πιστεύω ότι αυτές θα διορθωθούν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος. Θα τα καλύψουμε μέσα από την πολύ δουλειά και μέσα από τα φιλικά. Χρειαζόμαστε χρόνο γι' αυτό και λέω στα παιδιά ότι πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω»

Σχετικά με το πρώτο εντός έδρας ματς στο πρωτάθλημα με τον Πανελευσινιακό: «Ήθελα το πρώτο παιχνίδι εντός έδρας. Να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο, να δει την ομάδα, να έχουν υψηλό το κίνητρο οι ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει άγχος. Ήθελα να αδημονούμε για αυτό το πρώτο παιχνίδι».

Όσον αφορά τον κόσμο υπογράμμισε: «Έχει μια δυναμική ο Πανσερραϊκός που αυτή τη στιγμή όσον αφορά τους φιλάθλους δεν την εξαντλεί. Σε ένα ποσοστό ίσως και 80%. Οι φίλαθλοι που έρχονται είναι οι «πιστοί», αλλά μπορούν να έρθουν ακόμα περισσότεροι. Έχω δει αυτό το γήπεδο γεμάτο. Η Β' Εθνική δεν έχει την αίγλη της Α'΄, αλλά θέλω να ξεπεράσουμε τους δυο και τρεις χιλιάδες κόσμο σε κάθε παιχνίδι.

Όσον αφορά τους οργανωμένους και αυτό δεν είναι λαϊκισμός, όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να κάνει 600 και 700 χιλιόμετρα χωρίς να έχει κάποια ιδιοτέλεια από πίσω του, αλλά έχει την αγάπη του για την ομάδα, αυτό από μόνο του σημαίνει ότι εσύ πρέπει να το σεβαστείς. Πρέπει να το σεβαστείς και με τα λόγια σου και με τις πράξεις σου.

Σεβασμό σε αυτά που λες αλλά πρέπει να είσαι αγωνιστικός για να αισθανθεί ότι το ταξίδι που έκανε, ο χρόνος που χάνει δεν είναι τόσο χαμένος αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό»

Τέλος, ο Διλμπέρης ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος για φέτος: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και πιστεύω ότι αυτό που θα βγει από αυτήν τη διαδικασία θα είναι πολύ όμορφο. Θέλω οι Σερραίοι να έρθουν στο γήπεδο».