Βαθμολογία

Στους 59.800 οι πρόσφυγες στη χώρα

Ξεπέρασαν τους 13.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά (13.080 σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Συντονιστικό Κέντρο για το προσφυγικό), ενώ μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν 258 αφίξεις. Αντίθετα, στο σύνολο της χώρας ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων στη σύνολο της χώρα έφτασε τους 59.836.

Ειδικότερα στην Λέσβο, βρίσκονται συνολικά 5.571 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινές σχεδόν, με τους ανθρώπους αυτούς να ζητούν να φύγουν από το νησί. Από το Σαββάτο το πρωί έως και σήμερα Δευτέρα το πρωί, στη Λέσβο έφτασαν 84 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 103 και στη Σάμο 82.

Στη Χίο παραμένουν 3.596 άτομα, ενώ ο δήμαρχος ζητά άμεσα την αποσυμφόρηση του νησιού. Ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, έχει δεσμευτεί ότι από το νησί θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στην ενδοχώρα περίπου 500 άτομα, τα οποία έχουν λάβει την πρώτη έγκριση στο αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Διαμαρτυρία ανήλικων προσφύγων στην Κω

Κρεβάτια και στρώματα έκαψαν σήμερα το πρωί ανήλικοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο hot spot στο Πυλί της Κω, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο hot spot, αλλά και για το ότι καθυστερούν οι διαδικασίες για να φύγουν από το νησί. Η διαμαρτυρία δεν γενικεύτηκε. Η αστυνομία συνέλαβε τους ανηλίκους που πρωτοστάτησαν στη διαμαρτυρία.