Βαθμολογία

Καθαιρέθηκε η Ρούσεφ

Καθαιρέθηκε οριστικά την Τετάρτη (31/8) από την προεδρία της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία κατηγορείται για παραποίηση του ελλείματος πριν από τις τελευταίες εκλογές.

Με την απαραίτητη πλειοψηφία (61 υπέρ, 20 κατά), η Γερουσία καταδίκασε την 68χρονη οικονομολόγο και πολιτικό. Τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στα τέλη του 2018 αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθαίρεση της Ρούσεφ βάζει τέλος στη 13ετή κυριαρχία του κόμματος των Εργαζομένων. Πάντως, ο  Ζοζέ Εντουάρντο Κορντόζο, συνήγορός της και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα κατατεθεί προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

«Η Γερουσία έλαβε μία απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Επαναλαμβάνω ότι είμαι αθώα. Θα επιστρέψουμε», είπε από την πλευρά της η Ρούσεφ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως παγώνει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Βραζιλία και ανακαλεί τον πρέσβη της από την χώρα, ως αντίδραση για την καθαίρεση της 68χρονης από την προεδρία.