Βαθμολογία

Υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας ο Σαρκοζί

Την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2017 ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου ο Νικολά Σαρκοζί, το μεσημέρι της Δευτέρας (22/8). Ο 61χρονος διετέλεσε στο ανώτατο αυτό αξίωμα κατά την πενταετία 2007-2012, ώσπου ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

«Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ένιωσα ότι έχω τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της διαμάχης, σε μία ταραγμένη περίοδο της ιστορίας μας», ανέφερε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι η ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα θα ενισχύσουν τις πιθανότητές του να βρεθεί και πάλι στο «τιμόνι» της.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, εκείνη που θέλει μεγάλη μερίδα των κατοίκων να τον αποκαλεί «πρόεδρο των πλουσίων». Μάλιστα, σε μία προσπάθειά του να «κλέψει» ψήφους από τη Μαρίν Λεπέν, ο Σαρκοζί θα προωθήσει ατζέντα σκληρών μέτρων για το Ισλάμ και το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα προτείνει τον περιορισμό των δικαιωμάτων που αφορούν τη γαλλική ταυτότητα για παιδιά που έχουν γεννηθεί από ξένους γονείς και απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας σε πανεπιστήμια, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.