Βαθμολογία

Πολλά προβλήματα στο νοσοκομείο Σαντορίνης

Τον μηνιαίο απολογισμό του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης έδωσε στη δημοσιότητα η Ανώνυμος Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε (ΑΕΜΥ ΑΕ).

Σύμφωνα με αυτόν, στο νοσηλευτικό ίδρυμα αντιμετωπίστηκαν 2.764 επείγοντα περιστατικά και πραγματοποιήθηκαν 406 χειρουργικές επεμβάσεις στο σηπτικό και τέσσερις στο κεντρικό χειρουργείο. Στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Σαντορίνης εξυπηρετήθηκαν 3.395 ασθενείς, στους οποίους έγιναν 580 εργαστηριακές εξετάσεις.

Στο νοσοκομείο στο οποίο απασχολούνται 140 εργαζόμενοι (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που έχει αποσπαστεί από άλλα νοσοκομεία), νοσηλεύονται σήμερα 11 Έλληνες και ξένοι ασθενείς, στους οποίους σύμφωνα με την ΑΕΜΥ «παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, σε πλήρη λειτουργία των ξενοδοχειακών υποδομών».

Η Διοίκηση της ΑΕΜΥ αποδίδει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία του νοσοκομείου «σε εγγενείς αδυναμίες εξαιτίας της μη χρήσης του χώρου και του εξοπλισμού για 5 χρόνια».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που κοινοποιεί η ΑΕΜΥ δεν γίνεται λόγος για τη σταθερή ροή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιουλίου οπότε και εγκαινιάστηκε το νοσοκομείο μέχρι και τις 18 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν 14 διακομιδές ασθενών προς άλλα νοσοκομεία της Κρήτης και της Αττικής. Εκτιμάται πως οι διακομιδές κόστισαν περισσότερο απο 100.000 ευρώ (μια ώρα πτήσης με αεροσκάφος C-27J κοστολογείται 4.088,80 ευρώ και μια πτήση με αεροσκάφος C-130 κοστολογείται με 7.312,81 ευρώ).

Την ίδια ώρα, και παρά την αναφορά της αρμόδιας ΑΕΜΥ ΑΕ στο επαρκές προσωπικό του νοσοκομείου, η κάλυψη των θέσεων παραμένει ζητούμενο. Το 32% των οργανικών θέσεων είναι κενές, χωρίς να συνυπολογίζονται στις θέσεις που δουν καλυφθεί οι εργαζόμενοι με αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία.

πηγή: protothema.gr