Βαθμολογία

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά τη Δευτέρα (15/8) για τους εορτασμούς της Μεγαλόχαρης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε το γεγονός ότι οι τουρκικές Αρχές δεν επέτρεψαν να τελεστεί η πατριαρχική λειτουργία στον αντίστοιχο ναό της Τραπεζούντας.

«Μ’ αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα.

Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος προέβαλε την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, από την πλευρά του, δήλωσε: «Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό και για όλους εμάς που καταγόμαστε από παππούδες και γιαγιάδες που ήρθαν από τον Πόντο. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και νομίζω ότι δίνουν τον τόνο και το περιεχόμενο της ημέρας».

Στην Τήνο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντης. «Οι δεσμοί μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, που επιβεβαιώθηκαν σήμερα, δεν θα διαρραγούν ποτέ διότι οι Έλληνες πιστεύουν στην Υπερμάχο Στρατηγό που σφραγίζει την προστασία του ελληνικού Έθνους», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Με αφορμή τη μη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, ο κ. Καμμένος σχολίασε: «Όσοι απαγορεύουν με τη βία ή με δικαιολογίες το προσκύνημα των πιστών, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημά τους». Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε «καλή λευτεριά στην Κύπρο ώστε να ξαναλειτουργήσει η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα».