Βαθμολογία

«Ψαλίδι» στις πολλαπλές συντάξεις

Πάνω από 261.0000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις κυρίως λόγω χηρείας... θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται, καθώς η εισφορά ασθενείας του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα επιβάλλεται σε καθεμία από τις συντάξεις τους ξεχωριστά.

Για τους συνταξιούχους που εισπράττουν μία κύρια και μία επικουρική σύνταξη η εισφορά του 6% που θα πρέπει να καταβάλλουν δεν θα υπολογίζεται επί του ακαθάριστου "εικονικού" ποσού της σύνταξης, αλλά επί του καθαρού ποσού που εισέπρατταν πριν από τις μνημονιακές κρατήσεις και την Εισφορά Αλληλεγγύης που διατηρούνται και από το νέο Ασφαλιστικό. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τις επιβαρύνσεις θα τις υποστεί ένα 10% των συνταξιούχων, ενώ αρκετοί από αυτούς θα παρατηρήσουν ακόμα και αυξήσεις στη σύνταξή τους.

Στοιχεία

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται στοιχεία από το σύστημα πληρωμών των συντάξεων «Ηλιος», τα οποία θα αρχίσει να δημοσιοποιεί εκ νέου το υπουργείο. Συγκεκριμένα: Δύο συντάξεις λαμβάνουν 251.000 συνταξιούχοι. Για τους περισσότερους η πρώτη είναι εξ ιδίου δικαιώματος και η δεύτερη λόγω χηρείας, που πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού είχαν τη δυνατότητα να ζητούν εξαίρεση, ώστε η παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας να ισχύει μόνο από τη μία σύνταξη. Περισσότερες από δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν 10.000 συνταξιούχοι.

Με αφορμή την αναδρομική παρακράτηση στις διπλές συντάξεις της εισφοράς 6%, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι αυτή η παρακράτηση θα γίνεται στο εξής επί του πράγματι καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του εικονικού ?και πολύ μεγαλύτερου? ποσού της σύνταξης πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται, όσοι λαμβάνουν μόνο μία κύρια σύνταξη, δηλαδή οι περισσότεροι, θα διαπιστώσουν αύξηση του ποσού που λαμβάνουν. Και καταλήγουν, δε, ότι η αλήθεια θα φανεί στο ΑΤΜ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ