Βαθμολογία

Ανακάμπτουν οι τιμές αγελαδοτρόφων

Σηµάδια κινητικότητας που γεννούν ελπίδες ότι µπήκε... πάτος στο βαρέλι και θα αρχίσει να επέρχεται σταδιακή ανάκαµψη, καταγράφει η αγορά του αγελαδινού, η οποία, µετά από πολύµηνη περίοδο µε διαρκή πτώση τιµών, έχει «τσιµπήσει» γύρω στα 3-4 λεπτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Οι εγχώριες γαλακτοβιοµηχανίες θορυβηµένες από τη σηµαντική υποχώρηση της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, που σε µεγάλο βαθµό αποτελεί και απόρροια της κοντόφθαλµης τιµολογιακής πολιτικής, την οποία ακολούθησαν το προηγούµενο διάστηµα, δείχνουν να θέλουν να διορθώσουν την αστοχία τους.

Η ζηµιά που έχει γίνει είναι µεγάλη και κάποιοι θεωρούν ίσως και µη αναστρέψιµη. Εκτός από τα ζώα που χάθηκαν από διάφορες ασθένειες, όπως βρουκέλωση και οζώδης, που µείωσαν τον πληθυσµό τους, είναι πλέον πολλά και τα κρούσµατα σφαγής κοπαδιών, γιατί οι παραγωγοί δεν τα έβγαζαν πέρα.

Αν προστεθούν το πρόβληµα του υποσιτισµού πολλών ζώων, λόγω οικονοµικής στενότητας των κτηνοτρόφων, που επηρεάζει αρνητικά τη γαλακτοπαραγωγή τους και το θερµικό στρες στα ζώα, ελέω υψηλών θερµοκρασιών το τελευταίο διάστηµα, γίνεται αντιληπτό γιατί οι γαλακτοβιοµηχανίες οδηγούνται σε ενέργειες υποστήριξης του κλάδου.

«Ο Ιούλιος έτρεξε µε µέση τιµή στα 38 λεπτά το κιλό, όταν το προηγούµενο επίπεδο ήταν στα 34-35 λεπτά. Υπάρχει σαφώς µια κινητικότητα, η οποία µας ικανοποιεί και αναµένεται να συνεχιστεί και τον Αύγουστο», επεσήµανε στην Agrenda κτηνοτρόφος από γνωστό αγελαδοτροφικό κέντρο της Μακεδονίας, ενώ παράγοντας του κλάδου από τη Θεσσαλία µιλά για άνοδο των τιµών στα 40 λεπτά από το Σεπτέµβριο.

Το «χορό» των κινήσεων στήριξης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, φαίνεται να σέρνει η Όλυµπος, η οποία όπως λένε πηγές της αγοράς, είναι η γαλακτοβιοµηχανία που είχε ανακοινώσει τις χαµηλότερες τιµές και εκείνη που έχασε τους µεγαλύτερους όγκους γάλακτος.

«Στα τιµολόγια του Ιουλίου µας ειπώθηκε πως θα υπάρξει διόρθωση της τιµής, ενώ ταυτόχρονα θα µας δώσουν, µε τη µορφή δανείου, την αξία του γάλακτος ενός µήνα, για να αγοράσουµε ζωοτροφές. Και το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σταδιακά σε βάθος δέκα µηνών, µε κρατήσεις από το γάλα που θα παραδίδουµε», ανέφερε στην Agrenda αγελαδοτρόφος που συνεργάζεται µε την Όλυµπος, αλλά για ευνόητους λόγους, επιθυµεί να κρατήσει την ανωνυµία του.

Η Μεβγάλ, έχοντας χάσει αρκετές ποσότητες γάλακτος, λόγω των προβληµάτων ρευστότητας, που την υποχρεώνουν να καθυστερεί την εξόφληση των παραγωγών, ετοιµάζεται να κάνει την «αντεπίθεσή» της για να ανακαταλάβει µερίδια στη ζώνη γάλακτος. Η αρχή, κατά τις ίδιες πηγές, θα γίνει µε το αιγοπρόβειο, καθώς το χρειάζεται για τις αυξητικές εξαγωγές φέτας και γιαουρτιού και µετά θα επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στο αγελαδινό.

Αδιάφορη δεν πρόκειται να µείνει ούτε η ∆έλτα, η οποία έτσι και αλλιώς και στο προηγούµενο διάστηµα είχε επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν παρασύρθηκε σε µεγάλες µειώσεις τιµών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, και η ∆έλτα θα ακολουθήσει την τάση, ίσως µε µικρή χρονική υστέρηση, και θα δώσει κάτι παραπάνω σε σχέση µε τις τιµές που πληρώνει τώρα.

Η ΦΑΓΕ, µετά το «ξεκαθάρισµα» των µεµονωµένων παραγωγών µε τους οποίους συνεργαζόταν κι εδώ και λίγες εβδοµάδες τους σταµάτησε, θα συνεχίσει να παίρνει ποσότητες γάλακτος από το ΘεσΓάλα. Ειδικότερα, στις 31 Αυγούστου λήγει το συµβόλαιο που είναι σε ισχύ και προβλέπει την τροφοδοσία της από το συνεταιρισµό µε τρία βυτία την ηµέρα και από την 1η Σεπτεµβρίου θα ενεργοποιηθεί νέο µε 1,5 βυτία την ηµέρα.

Ούτε κρύο–ούτε ζέστη για τη Friesland (Nounou), η οποία έµεινε αµέτοχη στις προηγούµενες µειώσεις και το ίδιο αναµένεται να κάνει και τώρα στις δροµολογούµενες αυξήσεις, καθώς πολιτική της είναι να ακολουθεί τις τιµές του ΕΛΟΓΑΚ.

Λιάμης Λεωνίδας
(Agrenda)