Βαθμολογία

Παντρεύτηκαν με ένα… like

Ποτέ δεν είχε δυσκολία στο να συνάψει ερωτική σχέση κι αυτό που του συνέβη το αποδίδει στην... τύχη. Φέτος, μάλιστα, θα γιορτάσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χάρη στις νέες τεχνολογίες.
Ο Θανάσης Γκόφης κατάγεται από τις Σέρρες κι αυτό ήταν και η αιτία να γνωρίσει την Αλμπανίνα, τη σύζυγό του από την Ουρουγουάη. «Το επίθετο της συζύγου μου είναι Σερρές κι αυτό με ώθησε να την κάνω φίλη στο facebook. Ήταν όμως από αυτές τις φιλίες που γίνονται για να γίνουν. Έναν χρόνο μετά όμως είδα πιο προσεκτικά τις φωτογραφίες της, είδε τις δικές μου και αρχίσαμε να μιλάμε. Στην αρχή μία ώρα την ημέρα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε εγκαταστήσει κι οι δύο κάμερες, οπότε βλέπαμε ο ένας τον άλλον», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης.
Ένα προσωπικό θέμα του νεαρού έφερε τους δύο διαδικτυακούς «φίλους» πιο κοντά. «Παρόλο που η Αλμπανίνα δεν με γνώριζε καλά, μου συμπαραστάθηκε κι αυτό για μένα μέτρησε πολύ. Ο ενθουσιασμός μας έγινε πιο έντονος, μιλούσαμε ακόμη και 8 ώρες την ημέρα», θυμάται ο 27χρονος καθηγητής. Ύστερα από τρεις μήνες αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, «έκανα πρόταση γάμου στην Αλμπανίνα και λίγο καιρό αργότερα πέταξα για Ουρουγουάη, πήγαινα στο άγνωστο.
Η απόφασή μου αυτή δεν βρήκε πολλούς συμμάχους. Η οικογένειά μου φοβόταν για το τι μπορεί να μου συμβεί. Κι όμως, στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 γνώρισα τη σύντροφό μου, η οικογένειά της με υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Λίγες μέρες μετά γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη, όπου και μένουμε μόνιμα. Είμαι ευτυχισμένος με την επιλογή μου και παρόλο που είμαι άνθρωπος της τάξης και του προγράμματος, κυριεύτηκα από το συναίσθημα και μου βγήκε σε καλό».
Ενα «Like» μπορεί να είναι αρκετό για να βρει κανείς σύντροφο στις μέρες μας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι νέες τεχνολογίες δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τον τρόπο που φλερτάρουμε ή ερωτευόμαστε. «Και μάλιστα, στην εποχή της κρίσης το Διαδίκτυο αποτελεί έναν εναλλακτικό και απ' ό,τι φαίνεται διαδεδομένο τρόπο αναζήτησης συντρόφου. Το μέσο δε που κάνει πιο φυσικό έναν τέτοιο τρόπο προσέγγισης είναι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ευστράτιος Παπάνης. Προσθέτει δε πως σε έρευνα που είχε κάνει πριν από τρία χρόνια διαπίστωσε πως το 55% πανελλαδικού δείγματος χρηστών Διαδικτύου σέρφαρε τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά, ψάχνοντας να βρει κάποια ερωτική σχέση. «Ενώ ένα 5% δήλωνε πως έχει κάνει μακροχρόνια σχέση, την οποία γνώρισε μέσω facebook».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης «Ομπρέλα» και του Εργαστηρίου Δυνητικής Πραγματικότητας, Διαδικτυακής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ένας στους τέσσερις χρήστες του Facebookδεν λέει όχι στο φλερτ με αγνώστους. Το 20% των ερωτηθέντων μάλιστα δεν δίστασε να βγει ραντεβού με «φίλους» που γνώρισε μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ 1 στους 10 είχε κάποιου είδους σεξουαλική εμπειρία με κάποιον που γνώρισε στο facebook.
Onlinedating
«Ημουν από αυτούς τους ανθρώπους που απλώς σέρφαραν στο Διαδίκτυο. Αφού πήγα σε αναρίθμητα "τυφλά" ραντεβού που είχαν κανονίσει οι φίλοι και η οικογένειά μου και τα οποία δεν οδηγούσαν πουθενά, γνώρισα έναν καταπληκτικό άνθρωπο από το Ιντερνετ. Αυτός ο άνδρας έμενε μόλις δύο τετράγωνα μακριά από μένα αλλά χρειάστηκε το Διαδίκτυο για να μας φέρει κοντά. Για φαντάσου... Έχουν περάσει 18 μήνες και παντρευτήκαμε, ανοίξαμε ένα νέο κεφαλαίο στη ζωή μας», γράφει μια χρήστρια στη σελίδα online dating Agape. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαδικτυακών γνωριμιών, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1998, μέλη της είναι χρήστες ελληνικής καταγωγής από όλον τον κόσμο. Μάλιστα, τα ενεργά προφίλ φτάνουν τα 3.500.
Εκτιμάται πως στις ΗΠΑ οι διαδικτυακοί χρήστες οι οποίοι επισκέπτονται συχνά ιστοσελίδες για online γνωριμίες φτάνουν τα 20 εκατ., ενώ ο αριθμός των ιστοσελίδων αυξάνεται κατά 70% κάθε χρόνο. Μάλιστα, περίπου 120.000 γάμοι γίνονται ετησίως επειδή το ζευγάρι χτυπήθηκε από τον διαδικτυακό θεό Έρωτα. Όσο για τις ευρωπαϊκές χώρες, στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες σχεδόν 4 στους 10, που δεν έχουν σύντροφο τον αναζητούν στο Ιντερνετ.
Αλλά και στη χώρα μας τα... διαδικτυακά ραντεβού φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος. Υπολογίζεται πως στο Ιντερνετ είναι ανεβασμένες έξι μεγάλες ελληνικές ιστοσελίδες online dating. Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Γαλής, διαχειριστής της ιστοσελίδας e-dating.gr, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 2011, «στο εξωτερικό αυτός ο τρόπος γνωριμιών είναι σαφώς πιο διαδεδομένος απ' ό,τι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα Σουηδών, με τους οποίους συνεργαστήκαμε, έχει 600.000 μέλη. Οι Έλληνες θεωρούν ακόμη ταμπού να κάνει κάποιος γνωριμίες ή και σχέσεις μέσω Διαδικτύου. Παρ' όλα αυτά, αυτές οι αντιλήψεις σιγά σιγά εξαλείφονται. Άλλωστε, είναι τέτοια η αύξηση της χρήσης του Ιντερνετ που είναι φυσικό ακόμη και ο έρωτας να έρθει μέσω Διαδικτύου», σημειώνει.
Η δική του ιστοσελίδα αριθμεί μέχρι τώρα περίπου 3.000 μέλη. «Είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας άνω των 30 ετών, από διάφορους εργασιακούς χώρους. Φαίνεται επίσης ότι ούτε η μόρφωση παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, αφού ανάμεσα στα μέλη μας είναι άνθρωποι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων», υπογραμμίζει ο κ. Γαλής.
Οι διεθνείς έρευνες
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ διαπίστωσαν πως το διαδικτυακό φλερτ είναι ο δεύτερος πιο συχνός τρόπος για να αρχίσει μια σχέση, ενώ πρώτες στη λίστα είναι οι γνωριμίες μέσω φίλων.
Από το 2004 η ιντερνετική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» έχει το δικό της site για online γνωριμίες. Στους «Soulmates» ή στα ελληνικά «Αδερφές Ψυχές» έχουν εγγραφεί περισσότερα από 650.000 μέλη.
Ωστόσο, άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν τα Πανεπιστήμια του Ουέστμινστερ και του Λέστερ δείχνει πως περίπου 200.000 χρήστες εξαπατήθηκαν από απατεώνες, οι οποίοι τους προσέγγισαν μέσω online γνωριμιών. Οι θύτες έβρισκαν συνήθως καλοσυνάτους ανθρώπους, τους «πουλούσαν» αγάπη, περίμεναν μέχρι τα θύματα να τους εμπιστευθούν και στο τέλος τους εκμεταλλεύονταν λέγοντάς τους πως χρειάζονται χρήματα για κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα ή για να καλύψουν κάποια επιχειρηματική ατυχία.
«Αυτό που για μας έχει σημασία είναι η ασφάλεια των μελών. Έτσι, τους ενημερώνουμε για τους χρυσούς κανόνες για ασφαλές e-dating, μεταξύ των οποίων είναι το να μη δίνουν προσωπικά στοιχεία εάν δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το άτομο με το οποίο συνομιλούν. Παράλληλα, οι διαχειριστές απαγορεύουμε φωτογραφίες με ακατάλληλο ή πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ ελέγχουμε ώστε να μην υπάρχουν κρούσματα παρενόχλησης», προσθέτει ο διαχειριστής της ιστοσελίδας e-dating.gr.
Διαγραφή στους υπερφίαλους
Υπάρχει savoir vivre στις διαδικτυακές γνωριμίες; Κι όμως, ακόμη και το φλερτ μέσω Ιντερνετ θέλει τον τρόπο του. Όσοι, λοιπόν, θέλουν να αναζητήσουν την ερωτική τύχη τους στο Διαδίκτυο οφείλουν να ακολουθήσουν κάποιους χρυσούς κανόνες για να δουν αποτελέσματα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μια καλή φωτογραφία που θα κολακεύει τον χρήστη μπορεί να δώσει το εισιτήριο μιας καλής γνωριμίας. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Villanova στη Φιλαδέλφεια, εκείνοι οι χρήστες που είχαν επιλέξει καλή φωτογραφία, η οποία αναδείκνυε τα κάλλη τους, είχαν περισσότερα αιτήματα για γνωριμία ενώ παράλληλα έγραφαν πιο ελκυστικά κείμενα για τον εαυτό τους.
«Πες την αλήθεια για τον εαυτό σου χωρίς υπερβολές», συνιστούν οι ειδικοί. Το αποτέλεσμα περσινής έρευνας έδειξε πως σε όσους περιαυτολογούσαν για τα κατορθώματά τους οι γυναίκες πατούσαν «delete». Όπως υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ευστράτιος Παπάνης, «πολλοί χρήστες εμπλουτίζουν το προφίλ τους με στοιχεία που θα ήθελαν να έχει ο χαρακτήρας τους. Συχνά παρουσιάζουν μια ιδανική προσωπικότητα, ωστόσο, όταν έρθει η ώρα να συναντηθούν με το διαδικτυακό τους έρωτα, το άλλο μισό απογοητεύεται και συνήθως η γνωριμία δεν έχει αίσιο τέλος».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (Εύη Σαλτού)