Βαθμολογία

Νέα πτώση τζίρου στις θερινές εκπτώσεις

Mια ακόμα έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων έρχεται να καταδείξει τις οικονομικές δυσκολίες που περνά ο κόσμος, καθώς παρά τις εκπτώσεις, ο τζίρος των καταστημάτων παραμένει χαμηλός.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα 8 στους 10 εμπόρους διαπιστώνουν, τον πρώτο μήνα των εκπτώσεων, ότι η κίνηση παραμένει στα ίδια επίπεδα με πτωτική τάση. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο:

«Στην ερώτηση πως κινήθηκαν την περίοδο των εκπτώσεων, 3 στους 10 απάντησαν ότι υπήρξε πτώση, 5 στους 10 ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, και τέλος, 2 στους 10 απάντησαν ότι υπήρξε άνοδος σε σχέση με πέρυσι.

Όσοι απάντησαν πως υπήρξε άνοδος, θεωρούν πως αυτό έγινε είτε λόγω αλλαγών στο κατάστημά τους και στο είδος εμπορεύματος είτε λόγω χαλάρωσης των capital controls σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

Από την άλλη πλευρά, όσοι παρατήρησαν πτώση στην κίνηση της αγοράς, θεωρούν πως αυτό συνέβη κατά βάση λόγω της έλλειψης ρευστού, αλλά και της κακής ψυχολογίας της αγοράς.

Επιπλέον, η πλειονότητα των συναδέλφων, στην ερώτηση σχετικά με το ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη εβδομάδα από τις τρείς πρώτες των εκπτώσεων, απάντησαν πως η πρώτη εβδομάδα (11-15 Ιουλίου) ήταν η καλύτερη και η τελευταία εβδομάδα (25-29 Ιουλίου) ήταν η χειρότερη σε εισπράξεις.

Ο μέσος όρος των εκπτώσεων στις επιχειρήσεις της πόλης των Τρικάλων κυμάνθηκε από 30% ως 50%, ενώ η μέση τιμή πώλησης ανά πελάτη κυμαίνεται από 30 ως 50 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων (94%) έκλεισαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 θεωρώντας πως το άνοιγμα της Κυριακής δεν ωφέλησε τις επιχειρήσεις των Τρικάλων.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η κίνηση στην αγορά της πόλης την περίοδο των εκπτώσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κινήθηκε στα ίδια και σε κατώτερα επίπεδα.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως η ανάλογη περυσινή περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η επιβολή των capital controls έφερε μεγάλες και ανεπανόρθωτες αναταράξεις στην αγορά. Παράλληλα, αφήνει και την προσδοκία για περισσότερες εισπράξεις των Αύγουστο, εφόσον το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον το επιτρέψει.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ευχαριστεί τους συμμετέχοντες συναδέλφους της έρευνας, καθώς η συμβολή τους είναι πολύτιμη για την διεξαγωγή συμπερασμάτων της πραγματικής κατάστασης στην αγορά της πόλης μας. Αισθάνεται δε την ανάγκη να ευχαριστήσει το καταναλωτικό κοινό προτρέποντάς το να συνεχίσει να στηρίζει την τοπική αγορά».